La Unió Europea (UE) ha aconseguit aquesta matinada un acord que suposa la fi dels càrrecs d'itinerància telefònica, el 'roaming', per als consumidors dels vint països membres a partir del proper 15 de juny.

L'acord consisteix en un preu a l'engròs màxim fixat en 0,032 euros per minut per les trucades i 0,01 per als sms, segons ha informat el Consell de la UE en un comunicat.

Pel que fa a les dades, es preveu una reducció progressiva de 7,7 euros per gigabyte a partir del 15 de juny, 6 euros a partir l'1 de gener de 2018, 4,5 euros el 2019, 3,5 euros el 2020, 3 euros el 2021 i 2,5 euros el 2022.

Els negociadors de les tres institucions (Parlament Europeu, Comissió i Consell) han aconseguit un acord informal, que encara ha de ser confirmat pels països i l'Eurocambra, per una reforma que determina quina quantitat poden cobrar els operadors per utilitzar altres xarxes per proporcionar serveis d'itinerància.

Les noves cotitzacions han de ser prou baixes per permetre als operadors oferir aquesta itinerància sense recàrrec als clients ni augmentar els preus interns, alhora que garantir que els operadors de països de destinació puguin recuperar costos sense augmentar els preus domèstics.

També, permetre el manteniment i la millora de xarxes a tot Europa, destaca el Consell en el comunicat.

La institució subratlla que la part més crucial de la reforma és el límit de dades, en un context d'augment "exponencial" del seu ús en els últims anys.

No hi haurà necessitat de connexió wi-fi

Quan a les tarifes d'itinerància, s'espera que l'ús de dades a l'estranger es dispari, atès que els consumidors no hauran de recórrer a les connexions wifi per navegar de manera assequible.

"La decisió d'avui és l'últim pas d'un procés que va començar fa deu anys", ha dit el ministre d'Economia, Serveis Comercials i Comercials de Malta -a càrrec de la presidència de torn de la UE aquest semestre-, Emmanuel Mallia.

El comissari encarregat del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip, ha celebrat l'acord i ha dit que aquesta "és l'última peça del puzle".

"A partir del 15 de juny, els europeus podran viatjar a la UE sense càrrecs de roaming. També ens hem assegurat que els operadors puguin seguir competint amb les ofertes més atractives en els seus mercats nacionals", ha assegurat.

Des del 2007, els preus del 'roaming' han caigut un 90%, l'última vegada l'abril de 2016, a 5 cèntims per minut de trucada de veu, 2 per SMS i 5 per MB de dades sobre les taxes nacionals.

El 2015, la UE va acordar posar fi a les tarifes d'itinerància per les persones que viatgen periòdicament a la UE.