Segueix-nos a les xarxes socials:

Una empresa israeliana va crear programari espia que es va usar a Espanya

Aquest codi maligne, creat per la companyia Candiru, va ser fet servir a tot el món entre elles polítics, activistes pro drets humans, periodistes, acadèmics, treballadors d'ambaixades i dissidents polítics

Una empresa israeliana especialitzada a vendre a Governs de tot el món programari d'espionatge va crear un codi maligne que ataca al sistema operatiu Windows i que va ser usat a Espanya, concretament a Catalunya, a més d'en altres països, va informar aquest dijous Microsoft.

En una entrada en el seu blog de ciberseguretat, Microsoft va explicar que aquest codi maligne (malware) va ser usat contra més de 100 víctimes a tot el món, entre elles polítics, activistes pro drets humans, periodistes, acadèmics, treballadors d'ambaixades i dissidents polítics.

Des de la companyia estatunidenca van matisar que el fet que hi hagi víctimes d'aquest programari espia en un país concret "no significa necessàriament que una agència en aquest mateix país" sigui client de l'empresa israeliana, ja que és habitual que es produeixin atacs amb origen en tercers països.

De les més de 100 víctimes, aproximadament la meitat es trobaven en territori de l'Autoritat Palestina, i la resta a Israel, l'Iran, Líban, Iemen, Espanya (específicament a Catalunya), el Regne Unit, Turquia, Armènia i Singapur.

Microsoft no va oferir més detalls sobre la identitat o naturalesa de les víctimes catalanes o de la resta de llocs.

L'empresa israeliana que fabrica i ven aquest programari maligne es diu Candiru, segons una recerca del laboratori de la Universitat de Toronto (el Canadà) Citizen Lab.

Candiru s'especialitza a crear eines de pirateig informàtic que s'usen per a aconseguir accés de manera il·legítima a ordinadors i servidors.

Segons Microsoft, aquest tipus de companyies venen "paquets" de programari maligne a agències governamentals de tot el món perquè aquestes puguin accedir sense permís a ordinadors, telèfons, infraestructures de xarxa i altres dispositius de ciutadans.

L'empresa creadora del sistema operatiu Windows va llançar aquesta mateixa setmana una sèrie de proteccions digitals contra aquest programari maligne, destinades a impedir que el malware pugui actuar en els equips que ja han estat infectats i a prevenir que s'infectin nous dispositius.

Els mòbils de Torrent, Maragall i Puigneró van ser víctimes d'espionatge

El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró va reaccionar davant la notícia, del suposat espionatge sobre ciutadans catalans, criticant a l'executiu espanyol: «Controlar catalans. Curiosa agenda del 'retrobament' del Govern d'Espanya. Després s'enfaden quan surten al costat de Turquia en matèria de drets humans», ha afirmat en un tuit.

Cal recordar que l'expresident del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, el conseller de Polítiques Digitals Jordi Puigneró i el líder del grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, van ser presumptes víctimes d'espionatge mitjançant el seu telèfon mòbil l'any 2019, amb un 'spyware' que, com en aquest cas, només podien comprar governs.

Prem per veure més contingut per a tu