Obres arquitectòniques per viure-hi o treballar-hi; accions efímeres inserides al paisatge urbà o rural; interiors dissenyats buscant la funcionalitat i l'estètica; i exteriors reformats per al gaudi ciutadà. Aquestes són les quatre categories dels premis d'Arquitectura de la demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), que enguany arriben a la seva dotzena edició. Ahir es van fer públics els 21 projectes seleccionats, d'entre un nombre rècord de participants, que ha arribat en aquesta convocatòria als 116.

Un any més, s'ha batut el nombre màxim de presentats, com ja havia passat en l'anterior edició. Segons el president accidental del COAC gironí, Frederic Cabré, aquest fet demostra "la bona salut de la qual gaudeixen aquests premis, un fet que ens permet seguir organitzant-los anualment". Cabré també va voler destacar que l'increment dels participants no només es deu al boom immobiliari dels darrers anys, sinó també a la tasca de difusió dels premis feta pel mateix Col·legi.

En aquest sentit, val a dir que de tots els premis que atorga el COAC a nivell nacional, els de la demarcació de Girona són els únics que es convoquen anualment; els guanyadors es donaran a conèixer el divendres 12 de desembre.

Les obres escollides

Pel que fa als seleccionats, hi ha obres de tot tipus: civils, públiques i privades, efímeres i permanents, urbanitzacions d'espais històrics i noves construccions... A la categoria d'Arquitectura, s'han escollit 11 obres d'entre les 72 seleccionades: 109 habitatges de protecció oficial de lloguer a Girona, fets per Arcadi Pla; habitatges a Bescanó de l'arquitecte Àlex Sibils; un habitatge unifamiliar al paratge s'Alqueria de Cadaqués, de Gabriel Mora i Carmina Sanvisens; el Centre Cívic d'Aiguaviva; el CAP Salt 2, de Jordi Badia; la casa FdC d'Aiguablava, a Begur, de l'arquitecte Adrià Felip i la interiorista Mariona Ordis; la llar d'infants de les Fonts, a Olot; una casa i estudi al paratge de Can Ferran, a Amer, dels arquitectes Jaume i Eugeni Bach; la casa GP de Riudarenes, de l'estudi exe.arquitectura; la "casa dels 70.000 euros", feta a Gaüses per Eugeni i Anna Bach; i les caves Bell-Lloc de Palamós.

Pel que fa a la resta de categories, en Interiorisme s'han escollit tres obres d'entre les 14 presentades; dues en espais exteriors, escollides entre set projectes; i 5 obres efímeres d'entre 23 propostes.

Per tal de donar una major entitat a aquests guardons, el COAC ha comptat amb un jurat format per especialistes reconeguts, que han tingut la "difícil tasca", segons van reconèixer, de seleccionar els 21 projectes. El president és Carles Ferrater, i l'integren Iñaky Alday, Gabriel Ruiz Cabrero i Carlos Bañon (de l'estudi SUVArquitectura). La secretària n'és Raquel Serrat.

De cara al futur, un dels objectius que es marca el COAC és atansar aquests premis a un públic més ampli, "buscant la implicació d'entitats i institucions per difondre l'arquitectura gironina de qualitat".

efímeres 5 seleccionades."Jugant amb l'arquitectura".Barraca d'Horta, Vilabertran. "100 anys de la ciutat d'Olot". "Una rosa a la bastida", Girona.

interiorisme S'han escollit tres obres; a la fotografia, el Celler de Can Roca, a Girona, per les interioristes Isabel Sánchez i Sandra Tarruella, i l'arquitecte Ricard Trenchs. Les altres dues són el "Fruits & Foods" d'Olot i el CPUSFG de Sant Feliu.

els exteriors escollits S'han seleccionat dues obres; a la imatge superior, la urbanització de la plaça de la vila i els carrers Gran i Pare Planes al centre històric de Navata.

seleccionats en categoria d'arquitectura En total hi ha 11 obres.Casa i estudi per a un pintor al paratge Can Ferran d'Amer (Jaume i Eugeni Bach).Caves Bell-Lloc de Palamós (RCR Arquitectes).Casa GP de Riudarenes (exe. arquitectura). Habitatge a s'Alqueria, a Cadaqués (Mora i Sanvisens).