"No culpable per unanimitat". Les paraules del portaveu del jurat popular van ressonar ahir al migdia a la sala de vistes de l'Audiència de Girona on seia Miguel Sánchez Gámez emmanillat i custodiat per dos agents dels Mossos d'Esquadra. S'havia passat una setmana i mitja en idèntica actitud i sota l'atenta mirada dels nou membres d'un jurat que li ha retornat la llibertat que va perdre el mes d'octubre del 2006 en ser considerat principal i únic responsable de la mort de la que havia estat la seva xicota: Sandra Soledad Vergara Roa. Aquesta jove xilena no va superar les greus cremades que va patir en un 97% del cos la nit del 8 d'octubre del 2006. Primer els Mossos d'Esquadra i més tard la Fiscalia no van tenir dubtes que Sánchez Gámez havia ruixat amb benzina la noia -que estava embarassada de tres mesos- i, després, li havia calat foc. Una quintuple acusació per assassinat, avortament, incendi, danys i lesions i una pena de 20 anys de presó era, a criteri del fiscal, el càstig que mereixia el presumpte responsable de la mort de la noia. El jurat ha tirat per terra la teoria ja que ahir van declarar-lo innocent de tota culpa. Miguel Sánchez Gámez ja està en llibertat.

Els dubtes sobre com van ?desencadenar-se els fets aquella nit de primers d'octubre de fa tres anys han portat el jurat a tirar per la via de l'absolució. Durant els dies que ha durat el judici el jurat no ha reunit proves suficients per decantar-se a favor de la tesi del Ministeri Fiscal. Aquest havia insistit en cada sessió de la vista en què el mecanisme del foc va iniciar-lo Sánchez Gamez ruixant amb combustible la seva parella i, després, calant-li foc de manera despietada. Les declaracions dels veïns o dels efectius d'emergències sanitàries posant de manifest que la noia, mentre agonitzava al jardí comunitari, va revelar-los "m'han cremat" no han estat indici prou contundent pel jurat. I és que la defensa, exercida per Benet Salellas, s'havia encarregat de desmuntar les teories que poguessin esvair els dubtes sobre la culpabilitat de Miguel Sánchez fins al punt que el jurat va posar de manifest ahir que, amb cremades en el 97% del cos, les manifestacions de la noia no poden ser tingudes en compte perquè en aquells moments "no podia tenir gaire capacitat de raonament".

Les declaracions dels veïns i de les persones properes a la parella, posant sobre la taula que Sandra Soledad i el processat mantenien una relació aparentment pacífica, molt il·lusionats per l'embaràs i que ni tan sols la nit dels fets es van sentir crits ni discussions, haurien acabat de convèncer el jurat de la manca d'elements per enviar ?Sanchez Gámez entre reixes. Durant la seva declaració ell va plorar recordant la noia i al fill que esperaven. Ahir hi va tornar.