Nascut a Xile, Hormazábal va viure en primera persona la dictadura de Pinochet. És un referent del dret penal a Girona i un expert en els drets humans universals.

Què és més fàcil, jutjar un maltractador o un dictador que ha comès crims contra la humanitat?

Sens dubte, el primer. Perquè és una llei que passa pel parlament, s'aprova i ja tindrà plena vigència. En canvi, quan parlem de justícia penal internacional són crims que passen en qualsevol lloc del món, comesos amb la impunitat que dóna el poder.

I quin tribunal jutja el dictador?

Sempre hauria de ser al lloc on s'ha comès el crim, però si no pot ser jutjat perquè hi ha un govern autoritari -un cas claríssim va ser la dictadura franquista- es fa difícil la justícia en aquell país. Llavors surt la legitimitat dels òrgans internacionals o dels ?països que han assumit un compromís amb els drets humans.

Com va fer Garzón amb Pinochet...

En la transició, a Xile es feia molt difícil un judici, ningú no volia posar el cascavell al gat. El mèrit de l'Audiència Nacional -amb Garzón dins d'aquesta- és que, quan el dictador va viatjar a Anglaterra, i veient les querelles contra la seva persona, van reclamar Pin0chet per ser jutjat segons la Llei orgànica del poder judicial 23.4, que consagra el principi de justícia universal.

I començà el conflicte.

Sí, entre Xile, el Regne Unit i Espanya. No hi havia precedents i per això va ser un mèrit. Espanya havia subscrit la carta de les Nacions Unides i es comprometia amb els drets humans. El dret penal humanitari ha despertat la consciència que els dictadors no poden sortir impunes.

Però el cap d'Estat té immunitat...

Sí, però els crims contra la humanitat no prescriuen i sempre poden ser jutjats. Però jo penso, per què l'ésser humà ha de cedir davant els interessos de l'Estat? Els estats no són els únics que estan subjectes al dret internacional, sinó també les persones. Si l'Estat és una forma d'organització social al servei de les persones, no pot existir el sotmetiment.

Al Polònia diuen: "Qué genial es Garzón, ay que listo es Garzón, te levanta una fosa o juzga un dictador...". Vol fer massa coses?

Ell actua a partir de les querelles contra aquell dictador. I amb Pinochet les tenia.

Digui'm quin és el mèrit del dret penal internacional.

La persecució de les responsabilitats individuals per la violació dels drets humans.

Potser al final serà més fàcil jutjar un dictador que un maltractador.

El mèrit de la llei de violència de gènere és haver tret a la llum pública actes de violència que passen dins les quatre parets de casa. La gent n'ha pres consciència. El mateix passa amb el dret penal internacional, que treu a la llum pública delictes comesos dins les fronteres d'un país contra els seus ciutadans per violació dels drets humans, que tenen caràcter universal. Per tant, la seva persecusió es fa en nom de la humanitat i en interès de tots nosaltres.