Com valora les últimes estadístiques de preus?

La baixada de preus dels últims mesos segueix la línia del conjunt de Catalunya i es constata que la recuperació de la qual alguns parlaven, encara tardarà a arribar. Ja no estem en caiguda lliure, però l'ajust no ha acabat del tot. Les xifres de ?taxacions del ministeri són mínimes, fet que demostra que el mercat està molt parat i completament a l'expectativa de l'evolució de l'economia.

Quines perspectives tenen des del sector?

Mentre hi hagi la crisi econòmica general que patim ara no veurem una recuperació de preus. Anem cap a una estabilització, sobretot on hi hagi una mínima demanda latent i gens especulativa, com els centres de les poblacions o la primera línia de mar en municipis de la costa. A la resta, encara veurem rectificacions a la baixa. D'aquí a unes setmanes, quan conclogui l'estudi que fem amb els promotors, veurem més clar en quines zones i barris estan baixant més els preus.

Quin paper hi té el sector financer?

Mentre els bancs i caixes d'estalvis segueixin en la línia de restricció de crèdit actual, no hi ha res a fer. D'altra banda, les entitats financeres tenen un gran estocatge i fan polítiques molt agressives en la comercialització. Això fa que si un particular posa a la venda el seu habitatge ha de competir en preus amb les entitats financeres. Això es nota sobretot en l'àrea urbana de Girona i les rodalies de les grans poblacions, que és on bancs i caixes tenen més pisos adjudicats.

És una competència molt dura per al sector?

Sobretot perquè tenen una eina, com el finançament, de la que nosaltres no disposem.