El secretari general de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, va assenyalar ahir que la situació econòmica actual obligarà a reduir els sous dels empleats de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i que Televisió de Catalunya (TVC) redueixi els seus canals de sis a quatre. El pressupost de la CCMA passarà així dels 350 milions del 2010 als 260 de l'any 2012. La major part de l'ajust recaurà en les nòmines dels empleats. Minuts després, la directora de la televisió, Mònica Terribas, advertia que amb aquesta retallada pressupostària serà impossible seguir emetent els partits de la lliga de futbol en obert.

En la seva compareixença davant la Comissió de Control de la CCMA al parlament català, Homs va concretar que el pressupost de la CCMA patirà una retallada del 13% el 2012 i quedarà en 260 milions d'euros, una quantitat que "obliga a reduir el nombre de canals i a tocar el capítol de personal" dels mitjans audiovisuals dependents de l'administració catalana.

El portaveu del Govern va explicar que la majoria de l'ajust es realitzarà sobre les nòmines dels 2.700 treballadors que integren la plantilla, que ja van veure reduït el seu sou un 5% el 2010.

Homs va indicar que caldrà sol·licitar als empleats de la CCMA "un esforç semblant" al qual s'ha demanat "a la resta de treballadors públics", i va afegir que TVC no pot assumir "els sis canals actuals i és millor que en mantingui només quatre potents".

En l'actualitat, TVC compta amb el canal generalista (TV3), el cultural (Canal 33), l'infantil i juvenil (Súper 3 i 3XL), el d'informació continuada (3/24), el d'alta definició (TVC HD) i l'esportiu (Esport 3). Aquests dos últims tenen tots els números per ser els que s'acabin suprimint.

Aquesta retallada se sumarà al 15% de reducció pressupostària que la CCMA va patir l'any 2011 i que finalment "no es complirà", segons Homs, perquè la CCMA no ha aconseguit passar de 350 milions a 300 milions, com estava pressupostat, sinó que arribarà a final d'aquest any amb una despesa de 321 milions d'euros, és a dir, amb un dèficit de 21 milions.

Al marge del dèficit, la CCMA haurà de fer un nou esforç i passar dels 300 milions d'euros pressupostats l'any passat als 260 milions de 2012.

S'acabarà el futbol

"Amb aquests pressupostos no hi haurà futbol en obert i això afectarà la capacitat comercial de l'empresa", va sentenciar la directora de TVC, Mònica Terribas, després d'escoltar Homs. "En les pròximes compareixences davant el Parlament rebré moltes preguntes que afectaran esports molt practicats a Catalunya i seguits per molta gent", va dir Terribas, en al·lusió al futbol i als partits en obert del Barça, de màxima audiència.

En declaracions als periodistes, el president de la CCMA, Enric Marín, va revelar que es va assabentar dijous de les dimensions de les retallades, per la qual cosa "és d'hora per saber com s'aplicaran".

"El primer és pensar en el futbol i en tots els esports els drets dels quals resulten molt cars de comprar, però tot està encara per redefinir", va matisar.

Marín ha recordat que la CCMA té un finançament mixt que procedeix de les aportacions públiques i dels ingressos publicitaris, i que aquests últims s'han reduït dels 140 milions d'ingressos de 2007 als 85 milions de 2011.