L'Ajuntament de Girona va presentar ahir l'evolució del nombre d'expedients sancionadors per conductes incíviques on s'aprecia un fort augment de sancions aquest 2011. Fin al 31 d'octubre 2011 s'havien obert 777 expedients, quan ?l'any anterior, al llarg dels dotze mesos, havien estat 521 (un 49% més). El màxim històric va produir-se l'any 2008, quan la suma va arribar fins a 658 expedients. El 2006, la xifra es va quedar en 268 casos.

Molts dels conceptes sancionables pràcticament s'han doblat. Per exemple, l'any 2010 es van multar 77 persones per orinar al carrer i els deu primer mesos d'aquest any es van obrir 139 expedients. El mateix succeeix per embrutar a la via pública, on s'ha passat de 54 a 120 sancions. Per fer sorolls en un domicili l'augment ha estat de 81 a 129 i per fer fressa al carrer, l'evolució ha estat de 78 casos l'any 2010 a 127 sancions entre aquest gener i finals d'octubre.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va justificar aquests augments en el nou criteri de l'equip de govern davant l'incivisme. El batlle va assenyalar que "no ha crescut l'incivisme, sinó el rigor i el control". I va avisar: "Anirà a més perquè incrementarem el control per fer que es compleixin les ordenances". L'alcalde va aprofitar les dades per revelar el Pla de Xoc per a l'any 2012 en neteja, seguretat i civisme.

En civisme, l'apartat estrella serà la nova ordenança municipal que prohibirà beure alcohol al carrer (fer "botellón") i que incrementarà la quantitat a pagar per les multes. Segons el Pla, hi haurà "tolerància zero" amb els amos incívics de gossos i amb la venda d'alcohol a menors (hi haurà més inspeccions als locals). A més, es farà un Pla de detecció de zones on creix l'incivisme.

En neteja, l'apartat estrella és el desplegament del contracte de la nova empresa municipal sota la imatge de "Girona + Neta". Es prioritzarà la neteja de la via pública per part de les brigades ( i es revisarà els horaris), s'intensificarà la poda dels arbres i es farà un pla de millora dels parcs i jardins.

Pel que fa a la seguretat es buscarà una millor coordinació entre la policia i els agents cívics i es posaran en funcionament les patrulles mixtes a les zones turístiques. Per garantir més seguretat als vianants, hi haurà càmeres de videovigilància i es millorarà la il·luminació. El Pla de Xoc conté dos apartats estrella en seguretat. Un és el el Pla d'actuació policial de vigilància centrat en l'horari de tancament dels comerços, la sortida dels centres educa?tius i els espais on s'ajuntin grups incívics. L'altre és la intensificació de la presència policial a les nits a la plaça Vicens Vives (als jutjats), l'Avinguda ?Ramon Folch, el carrer Figuerola o a Bonastruc de Porta (sota les vies), els llocs on es concentra l'oci ?nocturn.