Els Bombers de la Generalitat van poder controlar l'últim incendi que quedava en actiu al Pirineu lleidatà al migdia d'ahir. Es tractava del foc que cremava a la zona de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà. De fet, era l'únic foc que ahir al matí quedava per controlar. Tanmateix, els bombers van seguir treballant en els incendis de Calbinyà, a l'Alt Urgell, els de Viu de Llevata, a l'Alta Ribagorça i el del Coll de Nargó a l'Alt Urgell.

Fins a un centenar de dotacions terrestres i tres mitjans aeris van centrar-se en l'extinció d'aquests quatre incendis, que han arrasat en total unes 800 hectàrees de vegetació. Els esforços centrats ahir en el front actiu de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà, van aconseguir controlar-lo quan ja s'havien calcinat més de 380 hectàrees de vegetació, 351 al terme municipal de Baix Pallars i 33 a Soriguera.

En aquest foc hi van treballar mig centenar de dotacions terrestres i un mitjà aeri, que van centrar-se en assegurar el perímetre, cosa que va permetre que donessin per controlat l'incendi al migdia. El vent seguia bufant a la zona i la previsió meteorològica apunta que les ràfegues de vent continuaran els pròxims dies.

Aquesta situació, unida a la baixa humitat i les dificultats del terreny, amb forts pendents i problemes d'accés, va condicionar l'operatiu d'extinció.

En ser el de Gerri de la Sal el foc més actiu va obligar a mobilitzar quatre helicòpters bombarders a les tasques d'extinció de l'incendi. La funció d'aquestes dotacions va centrar-se en treballar en aquells punts de l'incendi que es trobaven en zones de difícil accés, per acabar d'estabilitzar tot el perímetre.

De la seva banda, l'incendi de Viu de Llevata es va donar per controlat poc després de les sis de la tarda de divendres després de cremar unes 246 hectàrees, la majoria d'elles al terme municipal del Pont de Suert (206) i la resta a Tremp (40).

La principal superfície cremada ha estat arbrat, però també han quedat afectats cultius, matolls, pastures i altres terrenys improductius.

El foc de Calbinyà va quedar en fase de control quan passaven cinc minuts de dos quarts de quatre de la tarda de divendres després de calcinar unes 121 hectàrees, totes elles pertanyents al municipi de Valls de Valira.

El foc de menys afectació va resultar el de Coll de Nargó, que va poder-se controlar ràpidament tot i que les tasques d'extinció obligaven a seguir remullant tot el perímetre i revisant els punts calents per evitar que les flames es revifessin amb el vent. Es calcula que aquest foc ha cremat entre 10 i 20 hectàrees de vegetació.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat manté en fase d'emergència el Pla INFOCAT pels incendis de Lleida i de Girona i demana als ciutadans que tinguin segones residències a zones afectades per incendis que no s'hi desplacin fins que passi la situació d'emergència.