L'important incendi de l'Ardenya podria ser només un tast dels episodis de foc que poden produir-se durant la campanya d'estiu si la climatologia no dóna treva i el cel no concedeix a la terra seca les precipitacions que anhela. El meteoròleg banyolí Gerard Estragués indica que l'abrandament del massís es pot considerar una anomalia si es té en compte que s'ha produit en època hivernal. Però ha estat l'absència de pluges, les temperatures elevades i l'entrada d'un vent sec i sense humitat el que ha permès que es desencadenin les flames.

Les previsions no són gaire esperançadores perquè els experts parlen d'una primavera molt seca i si això és compleix "pot donar-se un període de sequera sense precedents". "A partir d'ara el risc d'incendi serà indefinit", sentencia el meteoròleg i especifica que ens trobem immersos en un cicle de sequera típic del clima Mediterrani que resulta imprevisible.

Resulta evident que una gran pluja alleujaria l'estat en què es troben els boscos catalans però no es pot oblidar que des de l'any 1900 no existeix cap període com l'actual en què durant quatre mesos seguits només s'hagin registrat 20 litres de pluja. És el cas del Pla de l'Estany, on des de desembre només s'han recollit 18,4 litres/m2, la qual cosa representa un 90% ?menys de pluja de la mitjana habitual. Es tracta del mateix nivell de precipitacions registrat a Llagostera.

La situació és similar en altres comarques. L'observatori de Castell d'Aro, el més proper a la zona on va declarar-se l'incendi de quèdisposa el Servei de Meteorologia de Catalunya, només ha registrat 32,2 litres/m2 des de l'1 de desembre. El dia més plujós va ser el 17 de gener amb una precipitació de 7,8 litres.

El Servei Meteorològic de Catalunya considera que el mes de febrer ha estat "sec o molt sec a gran part del país" a nivell pluviomètric, a excepció de les zones de la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà. Destaca també que l'entrada de massa ?d'ai?re molt fred d'inicis de febrer va aconseguir que nevés fins a 11 centímetres a Espinelves.

Precisament són aquestes nevades les que també contribueixen a què les reserves dels embassaments catalans arribin a situar-se en el 83% de la seva capacitat. Les dades actualitzades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) el passat divendres referencien com l'embassament de Boadella es troba al 82% de la seva capacitat mentre que el de Susqueda supera lleugerament el 90%. I l'Estany de Banyoles ha pujat tres centímetres respecte a la cota zero amb l'aigua procedent del desglaç de la neu a la Garrotxa.

Aquesta situació dels embassaments contrasta amb la situació dels boscos al país. I és que si el mes de febrer ja va resultar sec, el Servei Meteorològic va qualificar el mes de gener com a "càlid" i sec o molt sec, amb alguna excepció com el delta de l'Ebre. Tanmateix, els totals pluviomètrics van ser escassos i amb una anomalia tèrmica positiva a la major part de Catalunya, situació que només perllongava els resultats que van obtenir-se el mes de desembre, molt similars.

El darrer episodi de pluges abundants es va registrar el novembre de 2011 quan van quedar inundades bona part de les comarques gironines.