La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar ahir que es donaran de temps fins el setembre per reorganitzar l'oferta educativa per al proper curs i determinar en quins grups s'aplicarà l'augment d'un 20% d'alumnes per aula decretat pel Govern espanyol.

Després del Consell Executiu, Rigau va explicar que hi ha zones de Catalunya on hi ha hagut modificacions al padró que no estaven reflectides fins ara, com ara trasllats de famílies com a conseqüència de la crisi, i una important davallada dels alumnes que haurien d'entrar a P3 en alguns municipis. La consellera va dir, però, que la voluntat d'Ensenyament és mantenir la ràtio actual de 25 alumnes a Infantil i Primària.

La consellera va anunciar fa dues setmanes que aplicaria l'augment del 20% de les ràtios decretat pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en els casos en què hi hagi espai, no s'afecti la qualitat educativa, es produeixi un estalvi econòmic i no hi hagi alumnes amb necessitats especials. Això, però, requereix d'un treball centre per centre i municipi per municipi per conèixer quina és la situació de cada població.

Canvis en el padró per la crisi

Rigau va dir que aquesta situació ha canviat en alguns municipis, en els quals han constatat una davallada de la població que hauria d'iniciar la seva escolarització obligatòria a P3. Aquest fer s'explica pels moviments interns que, segons va assegurar la consellera, s'estan produint per exemple a causa del tancament d'empreses en algunes zones i, en general, per la crisi econòmica. Irene Rigau va manifestar, però, que cal saber si aquestes famílies s'han traslladat d'un punt a un altre de Catalunya -i, per tant, si aquests alumnes que no apareixen en un municipi necessitaran plaça en un altre- o bé si han marxat del país.

La consellera va remarcar que la voluntat és mantenir la ràtio actual, especialment a Infantil i Primària, i va assegurar que s'està fent un treball "molt minuciós" per no massificar les classes de P3, però alhora "no deixar grups amb menys de 15 alumnes", situacions en què s'augmentarien les ràtios.

D'altra banda, la consellera d'Ensenyament també va recomanar als ajuntaments que puguin que posposin la preinscricpió a les escoles bressol perquè encara no es pot concretar quina serà l'aportació econòmica de la Generalitat. Irene Rigau va manifestar que aquesta quantia està "vinculada" al pla d'ajust que està realitzant el Govern després de conèixer els pressupostos de l'Estat. Per aquest motiu, la consellera va dir que aquells consistoris que necessitin saber aquesta xifra exacta seria "més prudent" que posposessin la preinscripció fins que Ensenyament els pugui concretar quina serà l'aportació final que podrà fer per plaça.

Les places d'escoles bressol municipals es financen a través de l'aportació a tres bandes que fan Generalitat, ajuntaments i famílies. Ensenyament ja va reduir la seva aportació per aquest curs, passant dels 1.600 als 1.300 euros. La proposta que hi ha sobre la taula, i que va fer arribar a les entitats municipalistes, era baixar aquesta aportació fins als 1.000. Ara, però, aquesta xifra està en suspens fins que es conegui si el pla d'ajust pot afectar aquesta partida.

A més, la consellera d'Ensenyament va reconèixer que s'ha fet una "pujada important" del preu que les famílies han de pagar per portar els seus fills a una de la quarantena de llars d'infants de titularitat de la Generalitat.

Rigau va defensar aquesta pujada argumentant que, fins ara, aquestes tarifes eren inferiors a les de les llars d'infants municipals i va considerar que en tractar-se en ambdós casos de centres públics, les quantitat s'han d'equiparar. "Hem fet una pujada important, però com que venien d'un preu molt baix encara no acabarà de ser igual que el de les municipals", va declarar.

La consellera va dir que la voluntat del Govern és que tots els pares, independentment de si porten els fills a una escola bressol municipal o de titularitat exclusiva de la Generalitat, paguin la mateixa quantitat.

Més de 300 alumnes aprendran a l'aula i a l'empresa

Un total de 325 alumnes seguiran el curs 2012-2013 cicles de Formació Professional dual, una nova modalitat que permetrà combinar els estudis a l'aula i a l'empresa, que es realitzarà en 9 centres i implicarà 29 empreses. Els alumnes rebran la formació bàsica en una primera fase a l'aula i en una segona iniciaran pràctiques no remunerades en una empresa, com es fa fins ara. La novetat és que, a partir del segon curs, l'estudiant entrarà a treballar a l'empresa on completarà la seva formació, també en l'àmbit teòric, i rebrà una beca salari. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va assegurar que això ha d'ajudar a "frenar" l'atur juvenil.

Fins ara, 29 empreses tindran convenis per al curs vinent per impartir aquesta FP dual i els cicles afectats seran tant de grau mitjà com superior, en temàtiques com electromecànica de vehicles automòbils, processos de qualitat en la indústria alimentària, mecatrònica industrial, química industrial, fabricació i ennobliment tèxtil, cuina i gastronomia i mecanització. Algunes de les empreses conveniades són Talleres Gaustin (Renault), Motortrans (Iveco), Ros Roca, Corporació Alimentària Guissona, BASF, Bayer Material Science, DOW Chemical, SEAT i Foment de Terrassa, entre d'altres; aquestes companyies rebran bonificacions fiscals, amb la idea de "beneficiar-los per tal que els representi un estímul".

La consellera va explicar que, de moment, estan confirmades 325 places per al proper curs, però va assegurar que la voluntat és anar a més. Rigau es va mostrar convençuda que hi haurà una "segona i tercera onada" d'empreses que es volen adherir, ja que han rebut més sol·licituds i l'objectiu és poder fer un salt de cara al següent curs.

D'altra banda, Rigau va afegir que, també en el marc de l'impuls a la FP, el Govern està treballant en l'elaboració de titulacions pròpies per donar resposta a necessitats de Catalunya que, de moment, no tenen el seu equivalent en la formació professional.