Un text de Los trapos sucios, d'Elvira Lindo, en el qual el protagonista, Manolito Gafotas, relata la importància que per a la seva família té la compra del camió del seu pare, és el fragment que van haver d'afrontar ahir els alumnes de sisè de Primària en la prova de castellà. Les proves d'avaluació de la Primària es van realitzar en 2.138 centres escolars, entre ahir i dilluns, amb l'objectiu de comprovar si els més de 71.000 alumnes de 6è han aconseguit les competències bàsiques en llengües catalana, castellana, aranesa i anglesa o francesa i matemàtiques.

Ahir va ser el torn de les proves de castellà i de la llengua estran-gera, anglès o francès. A banda de Manolito Gafotas, els alumnes van haver de fer un dictat i escollir les respostes adequades després de llegir un altre text adaptat d'un article de la revista National Geographic sobre l'estat de conservació d'un dinosaure de 67 milions d'anys d'antiguitat, descobert a Dakota del Nord (Estats Units).

En la prova de competència lingüística d'anglès, a més d'escoltar dos textos orals -que van sentir tres vegades- i respondre a les preguntes que se'ls formulaven, van haver de llegir dos textos i respondre també a preguntes.

Un dels textos es referia a informació sobre l'activitat de passar una nit en un museu, amb els horaris, materials, on dormir i altres característiques, i unes cartes sobre activitats estiuenques escrites per Sally a Peter i Paul a Noah.

També una carta escrita a una amiga, de Sandrine a Claudine, i una pàgina web en la qual s'anuncia una revista per a joves de 10 a 15 anys són els exercicis de la competència en llengua francesa.

Un total de 2.407 persones van vetllar per la realització de les proves de forma correcta i al voltant de 1.100 docents s'encarregaran de la seva correcció.

Els resultats de les proves es lliuraran als centres a partir de l'11 de juny, i les famílies rebran un informe sobre quin és el nivell dels seus fills en cadascuna de les àrees.