Els sindicats UGT i CCOO han convocat una jornada de manifestacions a tot Espanya per al dijous 19 de juliol amb la finalitat de rebutjar "enèrgicament" el "nou atac" als drets de persones en atur, empleats públics i pensionistes que ha anunciat el Govern.

La majoria de forces polítiques va coincidir també ahir a rebutjar les mesures anunciades per Rajoy, que van rebre el suport explícit de la Comissió Europea

En un comunicat conjunt, les direccions executives dels sindicats UGT i CCOO van fer una crida "a la societat civil i als sectors més dinàmics de la mateixa" a compartir aquesta convocatòria de "manifestacions massives" per al dijous de la setmana que ve.

Per a això es proposen desplegar una intensa agenda de contactes i reunions amb el teixit social i cultural organitzat i en primer lloc amb la Plataforma per a la defensa de l'estat del benestar i els serveis públics, "amb la finalitat de comprometre al major nombre de persones i col·lectius".

Les centrals sindicals ratifiquen l'estratègia de "mobilització sostinguda contra les retallades" ja decidida fa uns mesos "i que coneixerà a la tardor una expressió més ferm i contundent", asseguren.

Davant el que consideren un "autèntic frau polític" de l'Executiu -ja que segons ells governen amb un programa que no van presentar a les eleccions- reiteren la seva voluntat de celebrar en els pròxims mesos una consulta a la ciutadania "perquè aquesta es pronunciï sobre les retallades socials i laborals".

UGT i CCOO adverteixen a més del "perillós camí" elegit pel Govern de recórrer cada vegada amb més freqüència a discursos corporatius "plens de gestos autoritaris i buits de democràcia, que contribueixen al deteriorament creixent de les institucions democràtiques".

Els sindicats van mantingur una reunió per analitzar el nou pla de retallades anunciat pel president del Govern que, al seu judici, "afecta als sectors més febles de la societat, incidint negativament sobre les rendes mitges i baixes, sense que una sola de les mesures aprovades impliqui cap esforç per a les empreses i rendes més altes".

D'altra banda, van posar de manifest que els més beneficiats podran optar, entre d'altres coses, a una baixada de cotitzacions socials de dos punts.

Des de l'oposició política, el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acusar a Rajoy d'insultar els aturats per presentar la retallada a la prestació per desocupació com un estímul per trobar feina, al temps que va qualificat les retallades d'"injustes i econòmicament inadequades" perquè no permetran sortir de la crisi i aprofundiran en la recessió.

Per la seva part, el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va assumir la majoria dels ajustos, encara que va reclamar que no s'elevi l'IVA del turisme fins a l'any que ve i que s'apugi un punt en comptes de dos, al temps que ha recolzat la retallada a les prestacions per desocupació per "no fomentar la cultura del subsidi".

Les Cambres de Comerç van valorar les mesures com a "imprescindibles i necessàries" perquè serviran per recuperar la confiança en l'economia espanyola i complir amb l'objectiu de dèficit, malgrat que reconeixen que són ajustos "dràstics i durs" que provocaran a curt termini una major debilitat de la demanda i una caiguda de la renda disponible de les empreses.

L'empresariat català va expressar la seva satisfacció per l'anunci del Govern d'abaixar les cotitzacions empresarials, a la vegada que va comentar les seves reticències per l'augment de l'IVA, en entendre que pot suposar un fre al consum en un context de forta crisi econòmica.

La principal patronal catalana, Foment del Treball, estima que el Govern s'ha vist obligat a adoptar aquestes retallades per atendre les exigències europees, encara que considera que una pujada de l'IVA no és beneficiosa en aquests moments.

"Són mesures que preferiblement s'han d'aplicar en èpoques de bonança econòmica i no en èpoques de crisi com l'actual, quan pot perjudicar el consum, ja per si mateix deprimit", va explicar Foment en un comunicat.

Suport de Brussel·les

La Comissió Europea va felicitar-se per les noves mesures d'ajust anunciades per Rajoy, i les va qualificar de "pas important" per garantir el compliment de l'objectiu de dèficit d'aquest any.

"Prenem nota de la clara indicació que ha fet el president Rajoy al Congrés dels Diputats que el seu Govern pretén aplicar les recomanacions que va presentar la Comissió Europea i que van ser aprovades formalment ahir per l'Ecofin", va assenyalar el portaveu del vicepresident econòmic, Olli Rehn.

No obstant, el portaveu d'Afers Econòmics, Simon O'Connor, va evitar fer una valoració més detallada de les mesures ni tampoc determinar si els ajustos podrien agreujar encara més la recessió que experimenta Espanya o perjudicar als desocupats per la retallada de les prestacions.