Els 221 ajuntaments gironins perdran entre 550 i 590 regidors un cop es concreti la mesura aunciada ahir pel president del Govern, Mariano Rajoy, de reduir en almenys un 30% el nombre de representants municipals. En l'actualitat, Girona compta amb 1.937 regidors.Els comicis van suposar més de 105.000 vots per a CiU, que va aconseguir 929 regidors, gairebé el triple que ERC (357) i PSC el PSC (351) i molt per sobre de la resta de forces: ICV-EUiA (59), PP (38), CUP (17), SI (9) i PxC (7). La resta de 212 regidors van ser per a altres formacions. La mesura no seria aplicada fins el 2014.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que retallarà un 30% el nombre de regidors dels més de 8.000 ajuntaments d'Espanya, com a mesura dins d'un paquet de reforma de l'administració pública que busca més "austeritat" i "eficiència". En el seu conjunt, la mesura generarà un estalvi d'uns 3.500 milions d'euros, segons el president del Govern.

Segons ha indicat el president, es reduirà un 30% el nombre de regidors "per trams de població, segons la Llei Orgànica de Règim de Bases Locals". Encara que no va concretar és previsible que la mesura no s'apliqui fins a les eleccions municipals de 2014. La reducció suposarà uns 20.000 càrrecs públics menys, respecte als més de 60.000 actuals. A més s'"homogeneitzaran i publicaran" les retribucions dels càrrecs municipals en funció d'uns barems que es fixaran en els pressupostos generals de l'Estat i que també atendran les característiques de cada municipi.

La reforma de les administracions públiques també buscarà "evitar duplicitats atenent la premissa d'una administració, una competència", per la qual cosa se "solucionaran les competències impròpies dels ajuntaments, perquè no prestin serveis per als quals no tinguin el finançament necessari" i es reforçarà el paper de les diputacions provincials amb l'objectiu que centralitzin la prestació de serveis i "garanteixin que els petits municipis rebin uns serveis públics adequats a preus raonables i millor gestionats".

Finalment, s'emprendrà una "reducció, i fins i tot eliminació, d'empreses públiques a l'àmbit local" per evitar duplicacions "i fins i tot triplicacions", i es millorarà el control dels comptes públics a l'àmbit local amb l'"enfortiment" de la "imparcialitat" de l'interventor municipal i dels funcionaris de caràcter estatal.

Sense efectes en l'economia

El gruix de la proposta no ha estat ben rebuda a les comarques gironines i, més en concret, pel que fa a la disminució de regidors. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va afirmar que els anuncis de Rajoy són "preocupants des del punt de vista econòmic, democràtic i català". Amb la reducció de regidors "no se solucionarà cap problema econòmic", va dir, "la feina s'haurà de fer igualment" i en el cas que la Diputació assumeixi competències "de les quals discrepo" tampoc ho podrà assumir "amb els recursos dels quals disposa".

Puigdemont va titllar la mesura d'"atac a la democràcia", una "grapejada del Govern espanyol a la democràcia local i a les competències del Parlament de Catalunya" i va sentenciar que té uns "tints populistes preocupants".

El president de la Diputació de Girona i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, també es va sumar a les crítiques assegurant que "si el que es busca és limitar la despesa la manera més efectiva no és reduir el nombre de regidors". A la vegada, representa "una manca de respecte a les minories, que estaran menys representades als consistoris". Torramadé va afegir que, passi el que passi, la Diputació estarà al servei dels ajuntaments.

Per l'alcalde de Palafrugell i president del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, la mesura és "populista" i "vol dissimular la resta de mesures". Va defensar una reforma de les administracions locals però va dir que reduir regidors suposa "posar en dubte la democràcia", que convertiria els ajuntaments en "gestors".

Des de Colomers, un poble amb 5 regidors, el seu alcalde, Josep Manel López (ICV) la mesura es veu "ridícula i de populisme barat" que, en el seu cas, els deixaria amb 3 regidors. "Al final haurem de llogar personal", va assegurar.

Finalment, l'alcalde de Sarrià de Ter, Roger Torrent (ERC), considera que "no se soluciona res" i que "rebaixa la qualitat democràtica dels ajuntaments".