En la versió accelerada i de butxaca del Debat de el Mal Estat de la Nació, Rajoy parla de les dades econòmiques com si fossin meteorològiques. Es va quedar a un pas de les expressions "càstig diví" o "plaga bíblica". El delegat del Govern de Brussel·les a La Moncloa confirma que no ha fet res. Més IVA, que segueix donant zero. Reconeix que no s'aprecia millora vuit mesos després de les eleccions, i set de la seva proclamació. La reforma laboral ha estat una llei d'acomiadaments, la reforma financera va ser ridiculitzada ahir mateix per la Unió Europea.

Per contribuir a l'ambient nadalenc, Rajoy suprimeix -o suspèn, que és com ajustament a retallada- la paga extra dels funcionaris. La mesura contaminarà tots els treballadors i suposa una rebaixa salarial del set per cent. La xifra estalviada per aquest concepte suposa una sisena part del rescat públic de Bankia, i segur que es destinarà a esmenar malbarataments bancaris. Simultàniament, el PP i els seus ministres es pronuncien massivament contra la investigació judicial de Bankia

Rajoy s'ha carregat les rebaixes de Nadal, els sopars de cap d'any i els regals d'amor etern. Els funcionaris haurien de convèncer els seus fills que els Reis no són els pares, que busquin en una altra banda. Més IVA, un altre impost no progressiu i concebut per incentivar l'estalvi i frenar l'eufòria del consum. El Govern recorda que a França paguen més valor afegit, però omet que el salari mínim francès duplica l'espanyol -1.300 euros a 640-, i que Hollande ha promès apujar-lo, mentre Rajoy alleugereix la prestació de l'atur. I en un gest irresponsable, el president del Govern reprèn la pesseta per agreujar el dèficit a bilions. Un missatge de tranquil·litat als mercats sobre el futur de l'euro.

La realitat està en una altra banda, com diuen Kundera i Merkel. Mentre Rajoy entreté els ciutadans, Brussel·les munta un rescat sobirà o un sobirà rescat. Davant les alarmants xifres d'ocupació, la troica UE/FMI/BCE ocupa Espanya. En el rescat bancari, el Memoràndum of Understanding o MOU és més dur que l'altre Mourinho. Sobre els periodistes sempre penja la sospita de l'exageració, però ni un enemic bèl·lic s'expressaria tan despectivament. El doctor House no tracta ni el més irresponsable dels seus pacients amb la desconsideració que Europa reserva per a Espanya.

I com el format precipitat no està renyit amb l'erudicció, on Rajoy va anunciar que les condicions del rescat "afecten exclusivament les entitats financeres que rebin aquestes ajudes", el primer paràgraf del MOU el contradiu flagrantment. S'hi llegeix que "Espanya haurà de complir plenament els seus compromisos i obligacions, així com les recomanacions sobre els seus desequilibris econòmics. El progrés en aquestes obligacions serà vigilat molt de prop" per la troica. Es presentaria Rajoy ara a les eleccions?, segueix aquí?