Més de 2.000 persones van participar ahir en l'emotiu funeral celebrat a Platja d'Aro en memòria de Jordi Comas, president de la patronal gironina FOEG i empresari turístic mort diumenge durant un assalt violent a casa seva. En un acte que va deixar petit el pavelló municipal, els capellans encarregats d'oficiar la cerimònia, familiars, empresaris i polítics van destacar el caràcter "afable i cordial" de Jordi Comas, les seves profundes conviccions religioses, i van destacar la seva tasca a favor del turisme de la Costa Brava. Un dels seus nebots, Jordi Díaz, va agrair les múltiples mostres de suport rebudes els últims dies i va assegurar que seguirien el camí marcat per Comas.

El fèretre amb les despulles del president de la FOEG va entrar al pavelló poc després de les quatre de la tarda, a ritme de La vall del riu vermell. Tant a banda i banda com darrere de l'altar, unaesdesenes de corones de flors, i tot el pavelló ple de gom a gom, eren testimonis de les coneixences que havia cultivat Jordi Comas durant els seus 67 anys, tant en el terreny econòmic, com en el polític i el religiós.

La missa va ser oficiada per sis capellans, tots vinculats d'alguna manera a Jordi Comas: Agustí Vila, rector jubilat de Platja d'Aro; Jordi Reixach, delegat de la Pastoral de Turisme i enviat del bisbe; Ernest Zaragoza, rector de Castell-Platja d'Aro; Salvador Batalla, exrector de Palamós i Sant Feliu que durant vint anys va ser el delegat de la Pastoral de Turisme; Joan Carreras i Pera, rector de Tossa; i Agustí Viñas, vinculat familiarment amb Platja d'Aro.

Durant l'homilia, van destacar que "la mort sobtada i violenta del nostre amic Jordi Comas ens deixa a tots una profunda tristesa; ell era una persona no de problemes sinó de solucions, un home de pau".

També va qualificar Comas d'exemple de "cristianisme humanista", que va anar fent camí com a restaurador i hoteler fins a esdevenir un dels "puntals" del sector turístic de la Costa Brava.

"Era una persona amb un tarannà afable i cordial, que sempre tenia la mà estesa als altres", va afegir el capellà, que va voler subratllar que era "un nacionalista de conviccions profundes: El seu amor al país i la seva llengua catalana eren innegociables".

Durant el multitudinari funeral, representants de la FOEG, l'alcalde de Platja d'Aro i els familiars també van expressar paraules de record envers Jordi Comas.

"Carme, no és cap consol, però les persones només moren del tot quan algú no les recorda. I nosaltres a en Jordi el recordarem sempre", va dir el secretari general de la FOEG, David Hugas, adreçant-se a la vídua. Així mateix va assenyalar que "res ni ningú el va desmotivar per cobrir tots els fronts possibles, traient hores als seus per dedicar-les als altres".

"Jordi, voldríem que el teu adéu fos un a reveure; ens deixa una persona irrepetible", va destacar l'alcalde de Platja d'Aro, Joan Giraut.

Durant la missa, també es va llegir una carta que el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va adreçar a la família. Pardo, que no va assistir al funeral perquè es troba en un acte de la Conferència Espiscopal a Madrid, va admetre que la mort cruel de Comas li provoca "dolor i la consternació", va recordar "les vegades que em vau acollir a casa vostra", i va destacar la figura de l'empresari a partir de la seva "vocació de servei a les persones i al turisme".

Un dels moments més emotius de la cerimònia va arribar al final, quan dos dels nebots de Jordi Comas van voler agrair l'escalf i les mostres de suport rebudes des que dilluns es va conèixer la mort del líder patronal. "No tenim paraules per definir el dolor que ens han provocat els desaprensius que ens han llevat el nostre oncle",va dir entre sanglots Jordi Díaz, nebot seu i portaveu de la família.

"Ell era un home afable, que coneixia molta gent, i un segon pare per a mi", va destacar. I va afegir: "Rialler, bo, infatigable i entranyable. Tractarem de seguir els teus passos perquè estem orgullosos de tu i d'haver-te conegut; t'estimem, oncle".

De la seva banda, la seva neboda va subratllar que Comas va ser "un home de pau" que "ens va ensenyar a ser humils, positius i a afrontar reptes amb la il·lusió".

En el recordatori que es va repartir als assistents se citava un vers de Sant Agustí (No et preguntem, Senyor, per què te l'has endut, sinó que et donem gràcies perquè ens el vas donar), i un poema de Carme Jordi i Hospital titulat Demà: "Si has arribat a la llum entenedora que només s'aconsegueix en el demà i has clos els ulls a la tènue claror nostra perquè tu ja ets esclat del més enllà, als que tot just som avui, se'ns fa nit fosca i des de l'ahir et pensem; perquè no som demà".

Nombroses personalitats

Entre les més de 2.000 persones que van acomiadar Jordi Comas hi havia nombroses personalitats del món polític i econòmic Entre ells, el president de la CEOE, Joan Rosell, i els consellers del Govern català Irene Rigau i Francesc Xavier Mena, presidents de cambres de comerç, nombrosos alcaldes i diferents líders polítics.

"El seu adéu ha estat un homenatge a l'amistat; estem contents d'haver-lo conegut i dolguts d'haver-lo perdut", va dir la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau. "Tot Catalunya ha vingut a fer costat a la família; Jordi Comas va ser un autèntic pioner i hem d'agrair la seva tasca al servei de la Costa Brava i del turisme", va destacar el conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena.