La imatge de l'estany de Puigcerdà amb el baix nivell d'aigua ha marcat aquesta setmana la capital cerdana i és que es tracta d'una resposta contundent per fer front a la proliferació de les espècies exòtiques invasores, com ara la carpa, que afecten negativament l'ecosistema autòcton. Sense tanta aigua, els Agents Rurals i l'Ajuntament de Puigcerdà volen identificar i valorar més fàcilment els tipus de peixos que hi habiten i abordar de ple la problemàtica.

Així, extrauran totes aquestes espècies originàriament de fora i que posen en perill els animals que sempre hi havien viscut, com la truita de riu. A més, el consistori preveu aprofitar aquesta intervenció per netejar tot l'interior del llac abans de tornar a omplir-lo d'aigua, ja que l'últim cop que es va fer una maniobra d'aquest tipus va ser als anys noranta.

La regidora de Medi Ambient, parcs i jardins de l'Ajuntament de Puigcerdà, Marta Rufiandis, va explicar que, darrerament, l'aigua de l'estany estava «molt bruta i molt contaminada». En aquest sentit, va recordar que aquest va ser el motiu principal pel qual l'estiu passat es va decidir suspendre la prova ludicoesportiva de la travessa del llac.

A més, va assegurar que una part del problema radica en la proliferació de carpes que, a més, estan afectant l'ecosistema de les truites de riu. Per la seva banda, l'agent major de fauna, caça, pesca i producció d'animals de la Cerdanya, Èric Gras, que forma part dels Agents Rurals, va detallar que l'actuació permetrà fer una valoració de la diversitat d'espècies de peixos que hi ha a l'estany, amb l'objectiu de reintroduir només les que en són autòctones. Mentrestant, en el cas de les exòtiques i invasores, es durà a terme la gestió que correspon segons la normativa vigent i el volum que se n'acabi trobant. Gras també va dir que, per tal de poder fer aquesta identificació i avaluació, es durà a terme la pesca elèctrica dels peixos, pràctica que permet capturar-los sense que això comporti cap efecte nociu per a ells. Finalment, va explicar que és possible que les carpes hagin estat introduïdes per l'home i que es tracta d'una espècie que s'adapta molt ràpidament a aigües tranquil·les com les de l'estany.