El secretari general de CDC, Artur Mas, va demanar ahir a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) que aconsegueixi una mobilització com la que ha catapultat Barack Obama a la presidència dels EUA. En la celebració del XV Congrés de la JNC, convocat al Prat de Llobregat, Mas va reivindicar que el seu suport als demòcrates ve "des de fa 8 anys". "Recordo quan em vaig mullar per Al Gore i va perdre; vaig ser a Massachusetts per John Kerry, ho tenia molt malament, i va perdre", va dir. El secretari general del CDC va recordar que CiU va ser convidada a la festa electoral del Partit Demòcrata de Catalunya aprofitant per raonar que "a la tercera vagi la vençuda", referint-se a la victòria d'Obama.

Artur Mas va explicar a les joventuts que l'equip d'Obama "ha fet una enorme mobilització en tot el territori, fent el porta a porta durant mesos". "He de demanar-vos que la JNC tingui com a objectiu una mobilització total i absoluta per arribar a la població més jove de Catalunya", va dir. Mas va explicar que la societat catalana i espanyola es troben en un moment d'"orfenesa de lideratges" i, per aquesta raó, va apel·lar a la proximitat de la JNC a les persones. El secretari general de CDC va proposat "no fer política des dels despatxos" i sortir al carrer a l'"estil Obama".

Crisi econòmica

Entre d'altres temàtiques, el secretari general de CDC va emplaçar ahir el president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, que "usi les mateixes energies que ha posat per ser a Washington a intentar accelerar les mesures per lluitar contra la crisi econòmica". Mas es va mostrar satisfet per la presència de Zapatero a Washington, però va assenyalar que això ha estat possible "gràcies a aquests francesos a qui tantes vegades han criticat". A més, va assenyalar que li agradaria que "Zapatero ens expliqués, què és el que pensa fer allà, al marge de la fotografia i de poder presumir", i quines són "les idees que pensa defensar".

Memòria històrica

Artur Mas també va advertir que "cal anar amb molta cura" en l'obertura de fosses per a la recuperació de la memòria històrica perquè això comporta que "algunes ferides es puguin obrir". Mas va demanar "sensibilitat" al magistrat de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, que va ordenar l'obertura de fosses, i que, divendres, 15 magistrats de l'Audiència van bloquejar l'obertura d'algunes. Això ha paralitzar la instrucció del jutge pels crims que atribueix al règim franquista. "No cal primar el tema mediàtic", va aconsellar Mas a Garzón. Tot i això, el líder convergent va apuntar que "això no significa que no s'hagi de recuperar la memòria històrica".