El president del parlament català, el republicà Ernest Benach, ha advertit avui que "no ha de descartar-se mai" la possibilitat de convocar una manifestació preventiva davant la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

En declaracions a Rac-1 recollides per Efe, Benach ha recordat que la possibilitat de fer una protesta prèvia a la sentència de l'Alt Tribunal "va ser una idea que va sortir fa molt temps, i no ha de descartar-se mai", encara que en tot cas, ha admès que potser no és el moment per entaular la "polèmica".

"La resposta en l'àmbit de la sentència ha de venir de molts fronts, ha d'organitzar-se i fer-se ben feta. Hi ha d'haver una resposta parlamentària, governamental, cívica, popular, científica o internacional", ha considerat.

"Si primer posem la base -ha afegit- que Catalunya respon unitàriament, partits, mitjans i ciutadania, i ens organitzem de manera adequada, ben fet, racional, com sempre hem fet a Catalunya les coses, justament perquè tenim la raó, crec que tenim la batalla guanyada".

És precisament en aquest sentit que Benach ha criticat que els partits polítics catalans "ja estan tardant massa a reaccionar" a la iniciativa d'una dotzena de diaris catalans de publicar un editorial conjunt en defensa del nou Estatut.

"No val dir que tot això està molt bé si no es fa un pas. Aquesta és l'assignatura pendent i urgent que s'ha d'aprovar immediatament", ha dit, i ha considerat que una resposta política unitària seria "d'una contundència absoluta".

Per això, ha opinat que "seria un greu error" que els partits catalans no poguessin ara transmetre un missatge d'unitat: "No val pensar en la foto, sinó en l'objectiu final".