El parlamentari del PP català Rafael Luna ha replicat aquest dimecres molt enfadat al filòsof, catedràtic de lògic i filosofia de la ciència de la Universitat de Barcelona, Jesús Mosterín, després de manifestar que les curses de braus són 'un símptoma de molt escàs desenvolupament espiritual, moral i intel·lectual'. El to de les compareixences ha pujat de to aquest tarda després de la intervenció de Mosterín. 'Les curses de toros són tradicionals', ha destacat el filòsof, al temps que ha dit que a l'estat espanyol 'es prenen mesures per combatre el maltractament a les dones, que és més tradicional que les curses de braus'.

'La tortura és més greu que la mort', ha recalcat Mosterín, qui ha afegit que 'fer de la tortura és una gran vergonya per aquells que ho practiquen i és un símptoma de molt escàs desenvolupament espiritual, moral i intel·lectual'. Els hi ha demanat que estiguin a l'altura de les circumstàncies. Ha manifestat que els parlamentaris 'tenen una assumpte important entre mans i que siguin conscients que no es tracta de cap tema tribal, ni dels uns contra els altres i si això és una costum d'Escòcia o de l'Empordà o de Pamplona'. 'Es tracta que són temes universals', ha apuntat.

Mosterína ha remarcat en varies ocasions durant el seu discurs que 'les curses de toros i els correbous no tenen res d'específic espanyol ni català ni tenen res d'específic de cap tribu, sinó que quan no hi havia televisió, ni Internet i la gent s'avorria molt una de les maneres com s'entretenien era veient les execucions públiques, veien les tortures de gossos, d'ossos i de toros'. 'Això ha desaparegut en la major part d'Europa, però encara' queda 'crueltat'. Segons ha dit, 'a tots els que no són de països africans ens sorprèn que a la dona se li tregui el clítoris i les que no són d'Espanya i Mèxic els hi escandalitzi que se segueixi fent un espectacle públic de la tortura dels animals'.

'No és cert que les curses de braus sigui una cosa espanyola ni catalana. Estan exactament estan en la mateixa categoria i són salvatjades universalment abominades i que són brutalitats amb les que s'ha d'acabar', ha destacat Mosterín.

Ha criticat que un argument que es fa servir és que les curses de toros són tradicionals. 'Les curses de toros són tradicionals', ha destacat el filòsof, al temps que ha dit que a Espanya es prenen mesures per combatre el maltractament a les dones, que és més tradicional que les curses de braus'. 'Totes les salvatjades són tradicionals allí on es practiquen', ha dit. 'La tradició no justifica res', ha assegurat, al temps que ha dit que 'el veure que una cosa és tradicional en cap sentit ho justifica'. 'Mai es pot admetre com una justificació ètica que sigui simplement tradicional perquè si s'hagués admès anteriorment encara estaríem a l'edat de pedra', ha afirmat.

Luna l'acusa d'insultar els catalans

En el torn de rèplica, Luna ha dit que 's'ha equivocat de lloc'. 'Vostè no és ningú per venir aquí per donar classes de molaritat i d'ètica a cap de nosaltres. Li farà molta gràcia, però nosaltres representem el poble de Catalunya i acaba d'insultar a un munt de catalans dient-los salvatges, immorals i poc ètics, ignorants, primitius i poc evolucionats'. El parlamentari del PP català ha remarcat que això és un insult a algun diputat i de milers de catalans aficionats als toros que vostè avui els ha insultat'. 'Això no són maneres de venir aquí al Parlament i, per tant, crec que no es mereix que li faci cap pregunta', ha apuntat.

'Tots els braus sofreixen', diu un etòleg

Per altra banda, l'etòleg Jordi Casamitjana ha destacat que 'tots els braus sofreixen com a individus a les curses i que no hi ha cap modificació de les pràctiques actuals en l'arena que pot eliminar totalment aquest sofriment'. Així mateix, ha remarcat que 'no hi ha dubte que els braus de lidia no són ni una espècia ni una subespècie i són un producte de l'activitat humana i no de la natura'. Segons Casamitjana, 'un dels sofriments possibles d'un col·lectiu d'una animal és el perill d'extinció i no es pot aplicar als braus de lidies, ja que només es pot aplicar a espècies'. 'El perill d'extinció amb o sense tauromàquia no és un dels sofriments del brau de lidia', ha afegit