Un grup de docents catalans s'han agrupat per crear la XIP. Ho han fet motivats perquè a la realitat de les aules sempre 'hi ha fets positius' que no apareixen als mitjans de comunicació. 'No som babaus', aclareix aviat Giner, 'ja sabem que hi ha coses que van malament i volem participar en la millora del fet educatiu, però des de l'optimisme i fent una crítica constructiva'. 'Volem aportar solucions des del debat de les idees, estem creant un espai de reflexió'.

De moment 50 mestres i professors donen suport a la nova entitat. La primera acció serà al Camp de Tarragona. Per donar-se a conèixer organitzaran trobades a tot el territori català convidant un ponent que sigui l'ham per iniciar 'un debat plural', explica el seu vocal, el psiquiatra Francesc Vilà. Les bases que inspiren la seva creació són unes reflexions que provenen d'Anglaterra i que resumeixen segons Vilà la filosofia de la XIP. Per a construir una bona escola, diuen aquestes, cal 'bons llibres, grans mestres, disciplina ferma i estima al saber'.

A Internet publicaran totes les reflexions, 'opinions serenes' subratlla Vilà, que surtin d'aquests debats. Ho faran al web 'www.laxip.cat', al bloc 'blog.laxip.cat' i a través del correu 'laxipxip@gmail.com' i 'secretaria@laxip.cat'.

Crítiques als sindicats

Giner no considera la vaga de l'escola pública convocada pels sindicats encertada 'en la situació actual'. Als representants sindicals els ha retret que vulguin fer 'política educativa' quan s'haurien de centrar en 'la negociació de les millores laborals dels docents'. Un fet que no impedeix que comparteixi moltes de les demandes que fan els seus portaveus. En definitiva, però, tant ell com la resta de membres de la Xip, 'estan cansats que tothom parli per ells'.