Explicacions sobre la càrrega policial

Puig: ´No es pot agredir la policia i sortir-ne indemne´

Defensa l'actuació dels Mossos amb els 'indignats' i admet que "no van preveure l'agressivitat d'alguns concentrats"

09.06.2011 | 09:13
Felip Puig
Felip Puig

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha defensat al Parlament l'operació "de neteja" dels Mossos d'Esquadra a la plaça de Catalunya. "Aquesta societat ha d'iniciar un debat profund sobre el model d'ordre públic que volem", ha sentenciat. "Si volem una policia, haurem d'acceptar" que en un estat "democràtic" no es pot "agredir i insultar" la policia "i sortir-ne indemne". "Quan la policia ordena, ho sento, però s'ha d'obeir, no és optatiu", ha subratllat en al·lusió a la resistència "passiva" dels ciutadans que impedien la sortida dels camions de neteja. Puig també ha reconegut que no s'imaginaven l'"agressivitat"amb què van reaccionar altres individus de "grups radicals". "Hem après la lliçó".

Felip Puig ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra el passat 27 de maig a plaça de Catalunya. El conseller ha acabat la seva intervenció assegurant que la societat necessita abordar "un debat profund" sobre el "model d'ordre públic que volem". Si s'accepta que la policia és necessària, "haurem d'acceptar algunes coses".

"No podem permetre" que imperi "un principi de culpabilitat" sobre els agents després d'una "actuació policial". "No es pot anar amb el prejudici que la policia vulnera drets", ha subratllat, "precisament el que fa és protegir-los". "Si la policia ordena alguna cosa, ho lamento, s'ha d'obeir, no és optatiu". El darrer punt que Puig ha aconsellat acceptar si s'obre aquest debat "profund" és que "en un estat democràtic no es pot insultar i agredir la policia i sortir-ne indemne".

Puig ha posat aquestes qüestions sobre la taula després de defensar novament que l'acció policial era una operació "de neteja" i no de "desallotjament". El conseller sí ha admès que potser l'hora no va ser l'adequada, però si tot hagués sortit "com estava previst", era l'"ídonia" perquè hagués permès a Mossos, Guàrdia Urbana i serveis de neteja actuar "abans que obrissin els comerços" de la zona.

"Mai he estat a favor de la violència"

"Es poden fer molts acudits sobre mi", però "mai he estat a favor de la violència", ha assegurat el conseller. "Lamento els ferits, però continuo creient que l'operació era necessària". El conseller ha denunciat que entre els diferents relats sorgits arran dels fets de la plaça de Catalunya han circulat "mentides".

Puig ha negat que els Mossos apallissessin la persona disminuïda tal com semblava indicar una imatge dels incidents. Tampoc és cert que "intentessin apallissar un indigent". És fals que un ciutadà fos "ingressat a l'Hospital Clínic operat de la melsa i amb una perforació en el pulmó a causa de l'impacte d'un pilota de goma", no existeix "aquest cas". "Cap agent policial va agredir els professionals de la premsa". "No hi ha cap carta d'un mosso denunciant els seu companys, ni cap twitter meu amb comentaris ofensius, ni de cap agent que es vanagloria d'haver carregat, tampoc cap mosso participant en les assembles", ha explicat.

Intervenció diferent a la planificada

Puig ha reconegut que l'operació es desenvolupa, "és evident", de manera molt diferent a com l'"havíem planificat i com l'havíem desitjat". Quan es "valora i es planifica" l'actuació "no es valora suficientment el nivell d'agressivitat i violència amb que reaccionen alguns concentrats" quan es procedeix a desmantellar el campament "pel risc de l'endemà i per recuperar certa salubritat". "Hem après la lliçó", ha advertit.

Sobre la "violència" d'alguns 'indignats' provinents de "grups radicals", el titular d'Interior ha recordat que van ser aquests els primers en fer ús de la força. "Lamento que altres persones que desobeïen pacíficament les ordres de la policia es veiessin arrossegades a aquella situació", ha assegurat, però els mossos "no van ser els primers en fer ús de la força", ha reiterat.

El conseller d'Interior també ha contestat tots els consells que han arribat "a pilota passada" i que diuen que el millor hagués estat "no actuar". "Tenia la responsabilitat d'actuar i vaig decidir fer-ho per raons de seguretat davant la possibilitat que material perillós com pals, bombones de gas o ampolles de vidre" entressin en joc durant els aldarulls que "podien produir-se" durant i després de final de la Lliga de Campions que disputaria el F.C.Barcelona.

Puig diu que Guàrdia Urbana i Mossos "no tornaran" a compartir la direcció d'una operació d'ordre públic

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que no tornarà a existir un comandament bicèfal en operacions d'ordre públic entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana. "No tornarà a passar", ha advertit. "A partir d'ara hi haurà un únic responsable operatiu". "Revisarem els protocols de coordinació amb la Guàrdia Urbana", ha anunciat. Puig no ha ordenat que cap investigació interna per deixar al descobert si van haver-hi casos de mala praxis entre els agents antidisturbis que van actuar en el desmantellament de l'Acampada de Barcelona. El conseller també ha negat que la Divisió d'Informació dels Mossos "desaconsellessin la intervenció", tal com ha suggerit el portaveu d'ICV-EUiA, Jaume Bosch.


El moviment 15-M és "legítim"

Sobre el moviment 15-M Puig ha dit que es tracta d'una mobilització social "legítima" de "milers de persones" que viuen "amb incertesa el futur més immediat". Però les acampades s'han convertit en un fenomen "difícil d'arbitrar" i "més sense cap interlocució". Recordant que algunes acampades d''indignats' s'han aixecat contravenint normatives municipals, Puig ha assegurat que durant dues setmanes es va decidir no actuar, però davant la proximitat d'una hipotètica celebració a la font de Canaletes, "va caldre fer-ho". Una decisió que es va pendre el dijous al migdia amb l'alcalde en funciona de Barcelona, Jordi Hereu.

Catalunya


Cronologia dels atemptats i de la desarticulació de la cèl·lula terrorista

Cronologia dels atemptats i de la desarticulació de la cèl·lula terrorista

Els sis dies que van de l'explosió de la casa d'Alcanar a la mort de l'autor de l'atemptat a...

Un capellà diu que Colau és culpable dels atacs

Un capellà diu que Colau és culpable dels atacs

El rector ha afirmat que "tenir desprotegits" certs llocs és "col·laborar amb el crim"

Els Mossos confirmen que l´imam de Ripoll va morir a Alcanar

Els Mossos confirmen que l´imam de Ripoll va morir a Alcanar

El policia considera l'home com el cervell de l'operació


Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar Younes Abouyaaqoub

Els Mossos demanen col·laboració ciutadana per trobar Younes Abouyaaqoub

El veí de Ripoll de 22 anys era el conductor de la furgoneta de les Rambles · També va apunyalar...

Els detinguts pels atemptats passaran la nit a Madrid

Els detinguts pels atemptats passaran la nit a Madrid

Està previst que declarin davant el jutge Fernando Andreu a l'Audiència Nacional dimarts al matí

Enllaços recomanats: Premis cinema