La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha suposat una despesa de 2.858 milions d'euros, mig bilió de les antigues pessetes, entre 2006 i aquest mateix any, bàsicament per a TV3. Del pressupost de la Generalitat han sortit cada any una mitjana de 475 milions d'euros per finançar uns mitjans públics que hauran de patir una retallada com altres sectors que depenen dels impostos dels ciutadans.

Després del que ha passat amb la sanitat i l'educació, la Generalitat ha obert el debat sobre el futur dels mitjans públics quan va anunciar que el pressupost de la CCMA es retallarà el 2012 fins als 260 milions d'euros, un 13,3% menys que l'any passat, així com que es reduirà a quatre els canals de Televisió de Catalunya adduint que els canals actuals no són assumibles.

Aquesta retallada se suma al 15% de reducció pressupostària que la CCMA va patir l'any 2011 i que finalment "no es complirà", segons Homs, perquè la CCMA no ha aconseguit passar de 350 milions d'euros als 300 milions com estava pressupostat. Al contrari: a finals d'aquest any la CCMA comptabilitzarà una despesa de 321 milions d'euros, és a dir, tancarà l'any amb un dèficit de 21 milions.

Quan la Generalitat va decidir el maig de 2007 eixugar el deute de la Corporació es van esborrar amb una signatura més de mil milions d'euros. El pagament del deute havia de servir per "incrementar el rigor i l'eficiència en la gestió de les finances públiques". En aquell moment es va aprovar també els diners del contracte-programa 2006-2009, que suposava 1.161 milions d'euros pels quatre anys. En total, en els darrers sis anys, el pressupost de la Generalitat ha superat de llarg els 2.800 milions d'euros.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va concretar que l'eliminació de dos dels sis canals de Televisió de Catalunya (TVC) suposaria un estalvi de sis milions d'euros pel senyal d'emissió i va defensar que, malgrat aquesta retallada, la cadena podria mantenir "la seva qualitat i lideratge". Mentre TV3 amb prou feines arriba al 20% de rècords d'audiència, la resta dels cinc canals no sumen ni un 6% del total. La Generalitat vol eliminar Esport3 i el canal HD, que s'han estrenat fa poc temps.

El comitè d'empresa de Televisió de Catalunya va avisar que la retallada a la CCMA "qüestiona el model" actual de televisió pública catalana, "per més que assegurin garantir els llocs de treball", van concretar. Ara algunes veus vinculades durant anys al sector de l'audiovisual català demanen un replantejament de la Corporació i també dels objectius, de la dimensió i de la gestió de TV3.

La rectora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Imma Tubella, que va ocupar el càrrec de directora d'Estudis i Continguts de la Corporació entre 1995 i 2002 i va ser membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió entre 2000 i 2004, explicava en un article a La Vanguardia que "el dia de Sant Jordi de 1986, quan es van inaugurar els estudis de Sant Joan Despí, jo acompanyava a un nord-americà que havia participat en l'estudi previ a la posada en marxa de TV3. Passejant per les instal·lacions em va preguntar: Quants empleats tenen? I jo, orgullosa, no fos cas que ens confongués amb una televisió regional, li vaig dir ben alt: Mil! Sense dubtar ni un moment em va respondre que era una gran desgràcia. Que havíem pervertit el projecte i que acabaríem sent una mala còpia de TVE".

Una situació que exemplifica el que es viu a TV3 des de fa anys i que només la crisi ha obligat a afrontar. La televisió catalana té més personal que Antena 3, Telecinco i La Sexta juntes, i això que el seu àmbit d'influència és molt menor. Els treballadors també estan més ben pagats que en la privada. Telecinco dedica a personal el 10,5%; Antena3, el 15,4%, i Televisió Espanyola, el 24%, mentre a TV3 els destina més d'un terç del pressupost anual. La britànica BBC, referent entre els defensors del model de televisió pública, dedica al personal el 29% del seu pressupost anual.

Reduir l'"star system"

En el mateix article, Tubella concreta que TV3 "s'ha transformat en un ens d'unes dimensions inexplicables". I posa en dubte la necessitat d'un star system català i de tenir un Consell d'Administració de 12 membres, a més de 21 consellers assessors, als quals cal afegir els deu representants del Consell de l'Audiovisual de Catalunya. Precisament Comissions Obreres, uns dels sindicats més bel·ligerants contra els canvis a TV3, van explicar el maig passat que el CCMA destinava gairebé dos milions d'euros anuals als sous d'alts directius.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va apuntar que les retallades no suposaran acomiadaments dels 2.700 professionals que treballen a la Corporació, però sí va concretar que hi haurà una rebaixa dels sous i complements dels directius i del caixet dels professionals de més renom.