La Conselleria d'Interior manté suspesa la reincorporació laboral a segona activitat de 12 agents dels Mossos d'Esquadra que tenen reconeguda la incapacitat total permanent per accidents o malaltia, sobrepassant, en alguns casos, l'any sense treballar, segons han explicat els afectats. La situació "desesperada" que estan vivint, tant vital com econòmicament, els ha portat a demanar a Associació per a la Integració Laboral-Mossos d'Esquadra amb Discapacitats (Ail-Med) que presentin una querella criminal conjunta contra els responsables de la Conselleria i la del govern tripartit si abans de setembre no s'ha desencallat la situació.

Un decret de desembre del 2008 reconeix als funcionaris del Cos de Mossos d'Esquadra amb "greus incapacitats mèdiques" la possibilitat de tornar a treballar com a tècnics de suport dins de la policia catalana, amb la prèvia declaració d'incapacitat pels organismes competents de la Seguretat Social, com succeeix amb aquests policies.

El citat decret va solucionar part de la problemàtica que s'arrossegava dels anys anteriors perquè fins ara s'argumentava que la segona activitat no estava prou reglamentada, però amb l'arribada del Govern de CiU el 2010 es va tornar a bloquejar "per qüestions burocràtiques" i també legals, el que va provocar un degoteig de nous casos de demora en la reincorporació.

Aquests agents amb discapacitat critiquen que l'Administració, que l'última vegada els havia comunicat que l'1 de juliol tornarien a la feina, va prorrogant la data al·legant diferents excuses a cadascun, com el canvi de govern, la revisió de les situacions individuals, o bé que hi ha "problemes de tresoreria". Fonts d'Interior han explicat que estan estudiant "cas per cas" segons la discapacitat i el lloc on podrien reubicar aquests afectats, si bé han aclarit que no hi ha cap calendari sobre la taula.

El president d'Ail-Med, Àngel Gómez-Quintero, ha demanat el cessament dels tècnics als quals culpen en part de la paralització d'aquests casos i ha assenyalat: "Tenim l'obligació de defensar la posició dels companys perquè nosaltres ja patiem el mateix amb el tripartit i entenem que és un tracte inhumà".

Situació precària

Mentrestant, aquests 12 mossos que, per diferents raons -malalties i accidents laborals-, van haver d'abandonar la primera línia d'acció policial, es troben en una situació cada vegada més precària, segons relaten: no poden pagar les medecines ni fer front a la hipoteca i fins i tot han de demanar ajuda econòmica a familiars i menjar a veïns, han relatat. L'agent J.F., que va patir un accident de moto que el va apartar de la professió i és el que més temps porta en aquesta situació -1 any i set mesos-, ha relatat que pren fins a 12 pastilles al dia, que amb la pensió per incapacitat no pot pagar la hipoteca.