Optar perquè els escolars de secundària portin la seva carmanyola als centres escolars pot suposar l'estalvi de la meitat del cost del servei de menjador. Les famílies que ho decideixin hauran de pagar una part del servei que inclourà, com a mínim, neveres i microones, vigilància durant els àpats, i neteja dels espais; i per aquest motiu, dependrà de cada centre i del nombre d'usuaris. Així ho han explicat aquest dijous responsables dels Departaments d'Ensenyament i de Salut, que han inclòs recomanacions per a les famílies que triïn aquesta opció a la guia d'Alimentació saludable, una eina per combatre amb consells i indicacions d'hàbits saludables, el sobrepès detectat en el 40% dels infants.

Cada centre escolar decidirà el preu del servei de menjador pels alumnes que optin per portar la carmanyola de casa. Aquest preu dependrà en bona part del nombre d'usuaris de carmanyola que tingui l'escola o institut, i inclourà la compra de les neveres i els microones, pel manteniment i l'escalfament dels aliments, els monitors que vigilen els àpats i la neteja i adequació dels espais, és a dir condicions que ha posat el departament d'Ensenyament per tal de poder regular la implantació de la carmanyola. Tot i això, es calcula que les famílies que triïn aquesta opció s'estalviaran el 50% del cost actual del menjador.

Així ho ha explicat Meritxell Ruiz, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, que ha confirmat que majoritàriament seran centres de secundària els que puguin oferir aquest servei, i que en tots els casos, les famílies seran les darreres responsables dels àpats que portin els nens i nenes a l'escola. En aquest sentit, Ruiz ha dit que en el cas que aquests infants mengessin a casa, no controlarien què ingereixen els nens i nenes, i que com a molt, es podrà parar atenció en casos en què per exemple, portin entrepà cada dia. Per això, no ha tancat les portes a la col·laboració de mestres i directors de centre a recomanar a les famílies una major diversitat alimentària, tal i com es fa en altres situacions.

Des dels departaments d'Ensenyament i de Salut, es considera que la incidència de la carmanyola pel curs vinent serà encara molt petita, però tot i això, l'actualització de la guia ''L'alimentació saludable en l'etapa escolar'' han inclòs consells per a les famílies a l'hora de preparar aquest àpat. S'assenyala doncs, la conveniència de planificar els menús acuradament i optar per exemple, per plats únics que incloguin farinacis, verdures i proteics perquè és molt més pràctic. A més, s'explicita la necessitat de garantir condicions higienicosanitàries i es recomana evitar les elaboracions fetes amb ou ru, cremes, trufa o nata. A més, també es proposa evitar el peix per estalviar l'olor molesta per la resta de comensals en el moment d'escalfar-ho.

Canviar els hàbits de les famílies

Establir quines racions de cada grup d'aliments ha d'ingerir cada infants, proposar menús per cada setmana que inclogui una varietat d'aliments i varietat d'elaboració i promoure una vida activa són algunes de les recomanacions que formen part de la guia ''L'alimentació saludable en l'etapa escolar'' que s'ha presentat aquest dijous en la seva versió renovada que fa especial atenció en canviar els hàbits de les famílies per tal que els menors aprenguin a menjar, però que també estableix recomanacions a les persones que elaboren menús escolars.

En aquest sentit, des de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, s'ha destacat que més del 85% de les programacions de menús escolars a Catalunya compleixen les recomanacions sobre el consum de fruita fresca, llegums, verdura i peix i la utilització d'oli d'oliva principalment per amanir. És una mostra, segons han dit Antoni Mateu, director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i Meritxell Ruiz, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del departament d'Ensenyament, de la gran tasca que s'ha fet els darrers anys amb revisions de menús escolars, els quals s'han anat adaptant a aquests recomanacions per tal que l'àpat que els menors fan fora de casa sigui equilibrat i saludable.

Tanmateix, Ruiz i Mateu han recalcat que només el 42% dels escolars utilitzen el servei de menjador i que per aquests, el dinar és només el 9% dels àpats que fa un infant durant l'any. Per això, malgrat la importància que se li ha de donar, els responsables de la guia, destaquen que el més rellevant és canviar els hàbits familiars per tal que nens i nenes mengin correctament a casa i adoptin costums com ara fer esport freqüentment per portar una vida activa, i que per això, cal ''conscienciació''.

Mateu ha lamentat que el 42'5% dels nens i nenes tenen sobrepès, i d'aquests, un 10% pateix obesitat. Ha afirmat que l'obesitat és ''l'epidèmia'' del segle XXI i serà ''un problema sanitari'' i que per aquest motiu, cal una reflexió per evitar que es donin a Catalunya, les situacions que s'han anat repetint als Estats Units. Mateu ha comparat el problema amb el del tabaquisme i s'ha mostrat esperançat en poder-hi fer front.

Gemma Salvador, responsable de la guia, ha assenyalat que la ingesta de begudes ensucrades, i la manca de fruita i verdura fresca en les dietes són els principals problemes que les famílies haurien de solucionar per tal de marcar bones pautes alimentàries als fills. A més, per Salvador, també és important respectar i mantenir el repartiment dels àpats, i evitar així sortir de les rutines que influeixen negativament en l'adopció d'aquests bons hàbits.