El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha obert la porta que Catalunya pugui crear una hisenda pròpia de manera unilateral si no s'arriba a un acord amb l'Estat sobre el pacte fiscal després de la negociació. En una entrevista de Rac 1, el conseller va explicar: "Esprement al màxim la interpretació de la llei, haurem de posar en marxa algun mecanisme perquè s'adonin que aquesta vegada no es tracta de millorar una mica el model sinó de canviar l'ordre de les coses i si estan disposats a fer-ho pactadament, ho farem pactadament i, si no, el poble de Catalunya haurà de reflexionar sobre quin camí emprèn".

Puig va indicar que "la llei tributària espanyola ja diu que totes les obligacions fiscals de qualsevol ciutadà es poden dipositar en qualsevol administració", preguntat per si podria suposar un caos, ha qüestionat que ho pugui ser. Va defensar prendre mesures com aquesta si el Govern "manté una situació de clara injustícia, de no complir amb els seus compromisos, de no pagar els diners que per llei està obligat a pagar a l'administració de la Generalitat".

Sobre el "full de ruta" del Govern amb vista a aconseguir el pacte fiscal, va indicar: "Primer acord al Parlament, després un procés de negociació i diàleg amb el Govern, al mateix temps aconseguir una gran majoria social, paral·lelament construir una administració pròpia perquè quan arribem a aquest punt ho puguem posar en marxa i tenir relacions internacionals, ens n'anem acostant a moments de gran transcendència". "Si ells estan disposats a arribar al límit, Catalunya i els ciutadans cada vegada són més conscients, perquè els afecta la seva economia, que estem davant d'una situació molt transcendent, és l'hora de la política en majúscules", va valorar. Sobre el suport social a la iniciativa del pacte fiscal, Puig va indicar que el que busquen és que la societat catalana expressi una adhesió al pacte fiscal, després de l'acord al Parlament i amb vista a la negociació a Madrid, i ho volen aglutinar per la Diada de Catalunya l'11 de setembre. Es tracta, en definitiva, que "la societat espanyola, el Govern i el president, Mariano Rajoy, tinguin la percepció que això no és un embat partidista sinó de tot el país", perquè creu que a Espanya no es creuen que aquesta és una reivindicació àmpliament compartida.

Preguntat sobre si el Govern té un pla B davant d'una negativa d'Espanya a la seva proposta, Puig va opinar: "El partit ho hem d'anar a jugar amb la condició que ho guanyarem. Si no té un resultat d'èxit, ja veurem què fem, si abandonem el camp, recusem l'àrbitre o si li diem que volem una segona volta". Es va mostrar convençut que ho aconseguiran: "No hi ha alternativa, ho hem d'aconseguir per la via del pacte o per la via de la radicalitat democràtica", va dir.

Sobre la possibilitat de convocar un referèndum, va indicar que no ho descarten, encara que no ho tenen al calendari, tot i que la possibilitat d'una consulta refrendària o electoral "està sobre la taula", si bé primer aniran a negociar amb Espanya el nou model. "Aquest procés no té marxa enrere, i per tant, que arribem a plantejar-nos la possibilitat d'un no acord al voltant al pacte fiscal és evident que pot passar per la via d'una consulta o referèndum", va reflexionar.

Suport al Govern

El Consell de Cambres de Catalunya, l'organisme que agrupa les cambres de comerç catalanes, va oferir ahir el seu "ple suport" al Govern en la reclamació del pacte fiscal davant l'Executiu central.

Un dia després que el president català, Artur Mas, fes una crida als catalans a favor d'aquest pacte, l'entitat cameral va voler expressar el seu màxim suport a la Generalitat en la negociació del nou model de finançament. El president de l'entitat, Miquel Valls, va destacar que era un acord "indispensable" perquè Catalunya resolgués les seves dificultats financeres i, per tant, "puguem sortir de la crisi i iniciar la recuperació econòmica". Valls va instar a més l'empresariat català que aboni el nou finançament i doni "una resposta conjunta al greuge històric" que representa el dèficit fiscal per a Catalunya. Valls va assegurar també que l'actual crisi no pot ser excusa davant les ?rei?vindicacions de Catalunya.