El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va afirmar que la consulta sobre la independència de Catalunya "no és una prioritat" en aquests moments de greu crisi econòmica, sinó que el que és "urgent" és que es negociï un nou model de finançament, "un nou pacte fiscal" per a Catalunya. "Amb una situació com la que tenim, amb tants aturats, em sembla que entretenir-nos amb consultes i debats legals... em sembla que hi ha urgències que són molt greus i que necessiten una resposta immediata, la consulta és un tema a mitjà i llarg termini, no una prioritat", va considerar Navarro.

El primer secretari del PSC va fer aquestes declaracions el mateix dia en què el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, no va descartar al PSC com un possible aliat en la governació si es comprometia a defensar el "dret a decidir" juntament amb les mesures per sortir de la crisi. "El PSC no està tant en la línia del dret a decidir, però vull tenir converses amb ells, que no serien en substitució d'ERC, sinó com a afegit", va explicar Mas. Després de dos mesos en què la política catalana ha girat al voltant del debat sobiranista, el líder del PSC va fer una crida a la resta de partits que aparquin el debat "de les banderes" i es concentrin a donar estabilitat política a Catalunya i plantejar respostes a la crisi. "Per favor, centrem-nos, centrem-nos immediatament en el que la gent necessita, i necessita estabilitat política i garanties jurídiques. Ja en aquests dos mesos molts inversors han deixat de venir, i tothom ho sap", va subratllar Navarro.

I va afegir en aquest sentit: "Fem el que fem, ni la suposada consulta arribarà demà, ni els seus resultats arribaran demà. Són qüestions a mitjà i llarg termini. Ells -en referència a ERC- parlen ja de dates per a la consulta, però jo vull posar data al pacte fiscal, que és més important".

"El Govern que es formi ha de fer el que no va fer Mas en el seu moment, que és intentar aglutinar totes les forces polítiques al voltant del pacte fiscal, en un acord molt majoritari per poder tenir més força en la negociació amb el Govern espanyol", va esgrimir Navarro, que espera que en aquest marc s'incorporin les propostes sobre finançament que va proposar el PSC i Mas, en aquell moment, "va ignorar".

El futur

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va assegurar que treballaran des de l'oposició per construir i convertir-se en la "verdadera alternativa" al Parlament en el terreny polític i social. En una carta enviada a la militància, va explicar que el PSC ha de treballar en aquesta línia per fer front als objectius que, segons la seva opinió, planteja el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas: iniciar el camí cap a la independència de Catalunya, i continuar amb la política de retallades per sortir de la crisi.

"El PSC és rotundament contrari a tots dos", va sostenir ?Navar?ro, tancant així la porta a un possible pacte o acord per entrar al Govern d'Artur Mas, malgrat que aquest últim va reiterar la seva proposta a la negociació. Tot i això, Navarro va emplaçar el partit a treballar des del principi per construir des de l'oposició una alternativa "real, possible i sensata en l'àmbit econòmic, social i nacional que contribueixi a tenir una Catalunya més forta, justa i amb unes noves relacions federals amb la resta d'Espanya". També va subratllar que el PSC serà un partit "responsable", per la qual cosa Mas podrà tenir la seva formació per resoldre els problemes de Catalunya, que, va apuntar, són sortir de la crisi i establir unes noves relacions amb la resta d'Espanya.

"Els problemes del nostre país i de la seva ciutadania són els nostres problemes, però ha de quedar clar que els problemes de Mas són seus i és ell qui els ha de resoldre," va tancar. Navarro, a més, va assegurar que Mas, amb unes eleccions anticipades, ha aconseguit tenir un Parlament més fragmentat i "una governabilitat gairebé impossible".