El PSC es desvincula de la creació del Consell per a la Transició Nacional que preparen el Govern i ERC, i es desentendrà d'aquest òrgan quan estigui constituït. Així ho va assegurar el primer secretari socialista, Pere Navarro, en considerar que el Consell és un absolut "frau democràtic" i no respon al model territorial del PSC ni a la concepció del dret a decidir que té la formació política. Navarro va afirmar que la seva actitud seria molt diferent si el que volguessin CiU i ERC fos "fer un camí cap a una consulta legal i acordada". En considerar, però, que aquest no és el caràcter del Consell per a la Transició Nacional, Navarro prefereix desentendre-se'n i recordar que el PSC "té un altre projecte, el federal". El socialista també es va mostrar disposat a liderar el bloc del "no" a la independència si finalment es convoca una consulta legal i vinculant. De la mateixa manera, Navarro creu que el debat sobiranista acabarà per separar CDC i Unió, trencant així la federació de CiU.

Un text alternatiu

ICV-EUiA va defensar que la consulta d'autodeterminació a Catalunya estigui oberta a totes les opcions i no només a crear un nou Estat dins de la UE, com han pactat CiU i ERC en el seu text de declaració de sobirania, i va demanar que sigui el Parlament, i no CiU i ERC, qui centralitzi el procés. El text alternatiu dels ecosocialistes al pactat per CiU i ERC, que ahir va presentar la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, proposa, a més d'obrir el dret a decidir a "totes les opinions, postures i voluntats", que aquest s'iniciï amb la firma "solemne" d'un gran "Acord Nacional" abans de dos mesos amb els agents socials més representatius de Catalunya. La declaració d'ICV-EUiA estableix la necessitat de garantir "la cohesió social" i mantenir "Catalunya com un sol poble" i emprendre accions democràtiques per a una regeneració democràtica que recuperi la confiança dels catalans en els seus polítics. Camats va assegurar que tant CiU com ERC li van reconèixer que han comès un "error de fons" a l'haver inclòs en el text inicial que el referèndum sigui per fer efectiva la constitució d'un nou Estat, i que estan disposats a retirar-lo del text, "perquè això pressuposa que la consulta només pot tenir una única resposta i no és defensable una predisposició d'aquest tipus". "La consulta ha de ser per decidir, no per dir (als catalans) que la decisió ja està presa", va dir Camats.

La portaveu d'ICV-EUiA va assegurar que "un altre greu error en les formes" de CiU i ERC a l'haver pactat unilateralment el document pot ser solucionat, per a la qual cosa presentaran el seu text alternatiu dimarts que ve al Parlament amb la voluntat d'arribar a un consens. A més de la supressió que l'únic objectiu de la consulta sigui l'Estat propi, el text ecosocialista posa èmfasi en la necessitat de la regeneració democràtica i d'"una acció decidida de reformes democràtiques, des del compromís amb la transparència, la qualitat democràtica i l'honradesa".

????Segons Camats, "després del que hem vist totes aquestes setmanes, no podem començar aquest procés amb una pedra a la sabata. Sense confiança en la política catalana, aquest procés no pot anar bé".

El text d'ICV-EUiA, que, segons Camats, "no és antagònic amb el de CiU i ERC", coincideix en què el poble català és "subjecte polític i jurídic" i "disposa de la sobirania democràtica necessària per fer efectiu l'exercici del dret a decidir" i basa el procés en els principis de "legitimitat democràtica", "pluralitat", "transparència", "legalitat", "europeisme", "cohesió social" i "qualitat democràtica".

"Començar de nou"

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va admetre que el procés per a consensuar una declaració sobiranista al Parlament "no ha començat bé" amb el pacte de CiU i ERC, i va proposar "començar de nou" per elaborar una proposta a la qual puguin sumar-se el PSC i ICV "que no sigui de ningú en particular, sinó de tots en general".

En un apunt publicat ahir al seu bloc, Duran va assenyalar que sempre ha considerat que el procés posat en marxa a Catalunya "és ple de dificultats i que necessita l'acord de tantes forces polítiques com sigui possible. Des del principi! I he de reconèixer que no hem començat bé".