Dos alcaldes catalans -dels municipis d'Alella al Maresme i Gallifa, al Vallès Occidental-, i 40 empresaris es van sumar ahir a la campanya d'insubmissió fiscal contra l'Estat que promou la plataforma Catalunya Diu Prou, i van ingressar els tributs de l'IRPF i IVA a l'Agència Tributària Catalana. L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco (ERC), i el de Gallifa, Jordi Fornàs (Solidaritat), es van personar ahir al migdia a la seu de l'Agència Tributària Catalana (MTC) per fer efectiu el pagament dels impostos que correspon tributar als seus respectius ajuntaments, en lloc de fer-ho davant l'Agència Tributària de l'Estat.

En paral·lel, una quarantena d'empresaris ja han fet el mateix i han ingressat l'IVA i l'IRPF de les seves respectives empreses a l'Agència Tributària Catalana. En el cas concret d'Alella, el seu alcalde va ingressar un total de 42.000 euros en concepte de tributació per l'IRPF i l'IVA davant l'Agència Catalana, mentre que l'alcalde de Gallifa -que és un petit municipi- va ingressar-hi 3.000 euros. En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, els dos alcaldes van indicar que, més que un acte d'insubmissió, el que van fer és un "acte de sobirania fiscal", i van demanar que el seu exemple s'estengui a la resta d'ajuntaments catalans. Els dos alcaldes van negar que la seva forma d'actuar sigui merament "simbòlica", perquè en la pràctica, l'MTC no es queda els diners, sinó que es limita a transferir a l'Agència Tributària estatal els ingressos dels ciutadans, empreses o institucions que han tributat davant el seu organisme.

Primer pas

Els dos alcaldes van puntualitzar, en aquest sentit, que si s'estén l'exemple i la tributació davant l'MTC es generalitza, "serà més fàcil" que un dia no molt llunyà "la Generalitat es decideixi a donar el pas de retenir a Catalunya els diners recaptats per la seva agència tributària".

Un portaveu de la plataforma Catalunya Diu Prou va explicar que, encara que la seva entitat té constància dels 40 empresaris insubmisos fiscals que han tributat davant l'MTC, la xifra pot ser molt superior perquè "sabem que hi ha alguns que prefereixen ingressar els diners a través de gestories".

Per la seva banda, el delegat especial de l'Agència Tributària a Catalunya, Gonzalo David García de Castro, va treure importància a aquests actes de protesta, ja que els impostos que es paguen a l'Agència Tributària Catalana es transfereixen ràpidament a l'òrgan competent de recaptar-los, que és l'Administració de l'Estat.

García de Castro va destacar que la relació de les dues agències tributàries és "de col·laboració total" i que la catalana li remet amb urgència tota la informació i els pagaments d'impostos que li arriben, i queda d'aquesta manera saldat el deute dels contribuents amb l'Estat. "S'envien els diners l'endemà".