El sumari del cas Mercuri apunta que Melquíades Garrido, oncle de l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, i president del Gremi de Constructors de Sabadell i comarca, podia cobrar comissions per requalificacions urbanístiques. Almenys així s'entreveu d'una conversa entre dos germans de la constructora Constresnius, que el novembre del 2010 deien: "Tota l'àrea de requalificacions i tot això s'ho enduria el tiet de l'alcalde i la resta de temes se'ls quedaria en Jordi (Soriano), és a dir, nosaltres". Soriano, exregidor del PPC, feia de pont entre constructors i Ajuntament i podria haver cobrat fins a 300.000 euros en comissions, segons es desprèn del sumari, part del qual es va fer públic ahir.

El magistrat del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell ha dictat una interlocutòria per aixecar parcialment el secret de sumari del cas, fins el novembre del 2010, quan es va intervenir el telèfon de Melquíades. Les converses conegudes ara, del febrer al novembre del 2010, no impliquen directament Bustos, però sí indirectament el seu oncle, Soriano, i diversos empresaris. El jutge ha pres aquesta decisió en considerar que la investigació té dos blocs clarament diferenciats, a més d'anunciar la seva intenció d'obrir diverses peces separades per temes col·laterals, com un de tràfic de drogues. Un són les comissions que es va endur Soriano per cinc obres: remodelació i ampliació del cementiri de Sabadell, llicència de millora a la finca de Ca n'Ustrell, obres a la Fira de Sabadell, al Centre Cívic Can Llong i una requalificació de terrenys a Palau-Solità i Plegamans.

La investigació es va iniciar el febrer del 2010 després que l'empresari Nicolás G.S. expliqués que havia fet d'intermediari per pagar almenys dues comissions de 120.000 euros a Soriano per adjudicacions municipals a les constructores Galaria i Anfora. Això va fer intervenir els telèfons del regidor, els dos amos de les constructores i un altre intermediari.

Posteriorment també es van punxar els telèfons de Rafael R.M., de Maderas Rojas i Constresnius, i de l'amo d'Excavallès, que hauria pagat 300.000 euros a Soriano "i a més gent de l'Ajuntament". En alguna conversa va fer referència al 3%. En un missatge de text enviat per aquest empresari a Soriano el març del 2010 l'amenaçava amb "fer-la molt grossa" si una adjudicació es concedia a una altra empresa. De fet, diu que "tots" sortiran "esquitxats" i lamenta que gent amb qui confiava no acabi de ser "clara" i es "guardin alguna cosa". En una altra trucada parlen de llicències d'obres.

Una altra part del sumari fa referència a Sandra Roig, exregidora del PP a Castellar del Vallès, que explica a l'empresari penedit que un administrador de Construccions Baldo l'hauria instat a intercedir davant de Soriano perquè la constructora guanyés adjudicacions a Sabadell. Quan Soriano li va demanar diners, l'empresari va pagar i Roig hi hauria estat present.

Les reaccions

L'Ajuntament de Sabadell assegura que les empreses Anfora i Galaria, que apareixen a la part del sumari que avui s'ha fet públic del cas Mercuri, mai no han treballat per al consistori vallesà. Per la seva banda, l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha demanat al jutge que instrueix el "cas Mercuri" tornar a declarar per poder aportar més dades respecte a unes presumptes informacions del sumari que han aparegut en mitjans de comunicació aquestes últimes setmanes.