La plantilla de la Generalitat es va reduir en un total de 4.428 persones l'any passat, un "aprimament" degut, bàsicament, a que no es van cobrir jubilacions forçoses o voluntàries de funcionaris, es van amortitzar places o bé es va retallar substancialment el nombre d'interins. Segons dades de la pròpia administració catalana, en acabar el 2011 treballaven als departaments de la Generalitat i els organismes que en depenen, sense comptar les empreses públiques ni les seves fundacions, un total de 165.231 persones, mentre que al tancament de 2012 constaven un total de 160.803.

Aquesta diferència de 4.428 persones en aquests dotze mesos es reparteix de la següent forma: funcionaris (-2.192), interins (-2.078), laborals indefinits (-159), laborals temporals (+18), eventuals (-17), alts càrrecs (-3) i altres directius (+3).

Fonts del Departament de Governació van explicar que aquesta pèrdua de 2.078 interins entre un any i un altre -de 28.088 a 26.010 el 2012- es deu, en part, al fet que un total de 1.243 interins, principalment professors, van passar a ser funcionaris el 2012 després d'una oposició convocada el 2011.

Pel que fa a la resta, aquestes fonts van admetre que es tracta d'interins als quals no es va tornar a contractar, bé perquè es va restringir al mínim la cobertura de substitucions o jubilacions, perquè es van amortitzar places a l'administració per guanyar en eficiència o perquè el funcionari al qual suplien va demanar recuperar la seva plaça.

Pel que fa als funcionaris, que han passat de 124.627 a 122.435, un total de 2.192 menys en dotze mesos, el govern català sosté que, en un 60 o 70% dels casos, la reducció es deu al fet que el funcionari que es va jubilar no va ser reemplaçat.

A més, amb prou feines es convoquen oposicions i la cobertura de places per incidències diverses s'ha limitat al mínim imprescindible, i la Generalitat va obligar a jubilar-se a la força funcionaris d'algunes àrees que superaven els 65 anys, una casuística que va afectar unes 430 persones, a les quals van sumar els que es van jubilar voluntàriament.

Excedències i defuncions

La resta de baixes registrades en el nombre de funcionaris es justifica, segons la Generalitat, perquè diversos centenars de funcionaris van demanar una excedència o bé per defuncions, entre d'altres motius.

En canvi, els sindicats eleven el nombre de personal que s'ha perdut en un sol any a la Generalitat -comptant tots els tipus de contractes- a unes 7.000 persones, i això sense comptar les empreses públiques,va assegurar el coordinador de l'àrea pública de CCOO de Catalunya, Xesús González. González fa aquest càlcul a partir de l'anàlisi dels pressupostos de la Generalitat i conclou que hi ha hagut una "sagnia" entre els interins.

De fet, a una part dels interins -uns 7.000- se'ls va aplicar el 2012 una reducció de jornada i sou del 15%, de manera que és un dels col·lectius més castigats per les retallades en la despesa per poder contenir el dèficit públic.

Tenallat pel límit de dèficit, el govern català va posar en marxa el 2012 una nova bateria de retallades en el sector públic que incloïen l'eliminació d'una paga als funcionaris. En els propers mesos, el govern català haurà d'afrontar l'elaboració d'uns pressupostos que, en principi, han de reflectir un dèficit del 0,7% del PIB català, i ja ha advertit que, si el marge no es relaxa, no tindrà més remei que tornar a retallar el sou dels empleats públics, com l'any 2012, encara que no ha donat més detalls.

En aquest context, els sindicats catalans multipliquen els seus contactes i està previst que a partir de la setmana que ve comencin a pactar mobilitzacions per oposar-se a aquestes retallades.