"Una gravíssima irresponsabilitat". Així ha valorat el secretari general de CiU i líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, la declaració de rebuig aprovada pel Consell de Barcelona de CDC on s'afirma que "les posicions polítiques de Duran i Lleida afecten la cohesió interna i malmeten la imatge de la federació de Convergència i Unió". Duran i Lleida ha fet una piulada a Twitter des de Xile on lamenta el contingut de la declaració de la secció local i diu que està a l'espera de la reacció de CDC nacional. "Sempre sorpreses a Xile!", ha exclamat el líder demòcrata-cristià en un tweet signat per ell, després que la polèmica pel cas Pallarols esclatés quan també estava de viatge al país llatinoamericà.

Duran i Lleida ha mostrat la seva sorpresa i indignació per la declaració que va aprovar dilluns el Consell de Barcelona de CDC rebutjant les declaracions del secretari general de CiU en referència a l'exercici del dret a decidir. A més, també va acordar traslladar el "malestar" al Comitè Executiu Nacional de "amb el prec que l'alta direcció de CDC prengui mesures urgents per evitar el desprestigi i la desafecció".

La primera reacció del principal afectat per la declaració ha arribat aquest dimarts pels volts de les vuit del vespre des de Xile: "A Xile em trobo amb comunicat CDC Bcn Ciutat. Sempre sorpreses a Xile! És una gravíssima irresponsabilitat. Espero què diu CDC nacional", explica.

D'aquesta manera, Duran i Lleida resta a l'espera del posicionament dels seus socis de coalició respecte a aquesta declaració.

Mas treu ferro a la declaració

Amb tot, aquest dimarts el president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, ha dit que no creu que les crítiques fetes pel Consell de Barcelona de CDC sobre el paper Duran i Lleida en el procés sobiranista siguin un problema "greu" per a CiU.

Mas ha demanat a tothom -militants de CDC, de la resta de partits i societat en general- que no perdin de vista que Catalunya viu un moment transcendental. "Entenc que les relacions entre les formacions polítiques i les persones sempre són complicades, però no podem perdre de vista el moment transcendental que viu Catalunya", ha afirmat.

Malestar a UDC

UDC, però, ha rebutjat el contingut de la secció local convergent. El president de la Intercomarcal de la Ciutat de Barcelona d'UDC, Gerard Ardanuy, ha demanat "tranquil·litat" als dirigents de CDC de Barcelona i "respecte" cap a Unió. "Si hi ha alguna declaració que pot generar desorientació al nostre electorat i als nostres militants dels dos partits són les que ha fet el president de Barcelona Ciutat de CDC", ha etzibat. A més, reivindica que Unió "és al costat del plantejament defensat per CiU a les eleccions i ho està des del mateix Govern al costat del president de la Generalitat".

De la seva banda, el secretari general d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha titllat d'"inacceptable políticament" que el Consell de Barcelona de CDC qüestioni "el lideratge i la persona de Duran i Lleida en relació a l'actual moment polític que viu Catalunya". Pelegrí creu que aquesta declaració és "irresponsable" i demana a la direcció nacional de CDC que "reconegui públicament que no comparteix la resolució presa en l'àmbit de Barcelona ciutat".