El primer secretari del PSC, Pere Navarro, que va descartar que es produeixi una ruptura al partit, va assenyalar ahir que els cinc diputats socialistes que van trencar la disciplina i no van votar en contra de la declaració sobiranista al Parlament seran sancionats econòmicament. En declaracions a Antena 3, Navarro va dir que el que havia passat al PSC és "reflex del que està passant a Catalunya", que està "avui més dividida socialment" i això "afecta els partits que representen una Catalunya més transversal".

Després de recordar que fa dos mesos es va votar el programa electoral del PSC, amb una sola abstenció, Navarro va assegurar que el partit no es planteja "de moment" l'expulsió dels cinc diputats que sí que seran sancionats econòmicament. En qualsevol cas, Navarro va assegurar que el PSC "sempre ha tingut moltes ànimes" i al congrés celebrat fa un any, va recordar, es va dissenyar una executiva "amb la presència de totes" aquestes sensibilitats. Preguntat sobre el debat sobiranista, Navarro va puntualitzar que "els catalans tenen altres problemes", com la desocupació.

Les reaccions

L'alcalde de Lleida i diputat autonòmic del PSC, Àngel Ros, considera "lògic" que el seu partit sancioni els cinc diputats que, com ell, van trencar la disciplina del grup i en lloc de votar en contra van optar per no votar la declaració sobiranista que va aprovar el Parlament el passat dia 23. "Qualsevol ruptura de disciplina en un partit polític és sancionable, per això ens hem dotat tots de mecanismes de règim interior i de reglaments i entra dins de tota lògica que s'apliqui una sanció que sens dubte acceptaré", va assegurar.

No obstant això, va voler deixar clar que "aquesta ruptura de disciplina es va fer de la forma més respectuosa amb l'estructura del partit", en unes declaracions realitzades abans de l'inici del ple municipal de Lleida. "Vam votar sense cap fissura la proposta que era la sensata, la socialista, de reconèixer el dret a decidir i avançar cap a la reforma constitucional i cap a un estat federal, passa que cinc diputats considerem que no podíem votar una proposta de resolució d'un altre partit que també recollia el dret a decidir. Aquesta va ser la nostra actitud. Però entenc que dins del partit s'apliqui el reglament", va explicar.

Per la seva banda, la diputada del PSC Núria Ventura, una altra dels cinc representants socialistes que va desatendre el sentit del vot del seu partit al Parlament davant la declaració sobiranista, va dir que acatarà la multa que li han imposat, encara que a vegades cal trencar les regles per avançar. La primera secretaria de la Federació dels Socialistes en les Terres de l'Ebre, Núria Ventura, va assegurar que ja eren conscients que el reglament preveu sancions i que les acataran perquè: "són les normes del joc i era una conseqüència previsible, encara que també és veritat que a vegades has de trencar certes normes, has de trencar la disciplina, per ser coherent amb tu mateix, perquè si no, no avances".

La diputada i exalcaldessa d'Ulldecona va assegurar que no s'ha plantejat abandonar la formació "perquè ara no és el moment d'abandonar, sinó tot al contrari, de lluitar per fer les coses diferents" i va animar "a tothom a seguir perquè aquest partit torni a ser el referent de l'esquerra i majoritari". Malgrat tot, Ventura va assegurar que havia rebut molts suports dins de la Federació socialista, així com d'altres parts de Catalunya.

La diputada entén: "altres posicionaments contraris són fruit de la pluralitat, que és una de les grandeses del nostre partit, en el que ara s'estan produint una sèrie de debats que hem d'acceptar i fins i tot hem de fer bandera".