El portaveu del grup parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha demanat aquest divendres al president de la Generalitat, Artur Mas, que obri la trobada contra la corrupció a tots els partits de l'arc parlamentari. A més, els socialistes consideren que una manera d'atacar les irregularitats és la Llei de transparència, i per això reclamen que s'agilitzi la seva tramitació perquè estigui llesta en quatre mesos. També volen que es posi fil a l'agulla a la Llei electoral. D'altra banda, Lucena ha reclamat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que comparegui en seu parlamentària per donar explicacions sobre les presumptes irregularitats de finançament del Partit Popular.

"Nosaltres donem la benvinguda a la celebració de les reunions que el president ha anunciat, però ens costa d'entendre que no s'hi incloguin els actors principals, que són els partits polítics", ha dit Lucena en declaracions als mitjans. A més de demanar la participació dels partits a la cimera convocada per Mas, el PSC demana que es faci una "reunió urgent" entre els partits "al màxim nivell" per abordar les mesures que es poden posar en marxa contra corrupció.

El PSC ja ha firmat la proposta d'una ponència conjunta de tots els partits al Parlament per endegar la Llei de transparència i la Llei electoral, una ponència que ha fet circular aquesta setmana CiU entre els grups parlamentaris. Els socialistes veuen urgent sobretot aprovar aviat la Llei de transparència i demanen que es pugui "discutir i aprovar en un termini de quatre mesos", ha assenyalat Lucena. El portaveu parlamentari ha remarcat la necessitat de donar "respostes ràpides". El motiu: "Estem a prop d'una situació de col·lapse institucional", ha assegurat.

En un altre ordre de coses, Lucena ha demanat una compareixença pública i en seu parlamentària del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per les suposades irregularitats en el si PP. "No és un tema que afecti només un dels principals partits polítics espanyols, sinó que institucionalment està en entredit la figura del president d'Espanya", ha alertat el portaveu. Lucena també ha demanat la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, atès que "hi ha indicis molt contundents que poden haver-hi hagut motius espuris per fer l'amnistia fiscal". Segons el socialista, cal que "eventualment el ministre d'Hisenda es plantegi molt seriosament si convé que continuï al capdavant del ministeri d'Hisenda si es confirmen algunes de les informacions que han aparegut".

Lucena ha considerat que la petició d'ICV-EUiA d'impulsar una moció de censura contra Rajoy "no va en la línia de la serenitat i la serietat que la situació exigeix ara".