El ple del Parlament va elegir ahir a tres membres de la Sindicatura de Comptes -Jaume Amat, Jordi Pons i Miquel Salazar- i va rebutjar al candidat proposat per ICV-EUiA, Agustí Colom, entre acusacions creuades de "partidisme" entre els grups pel perfil polític dels futurs síndics. La formació ecosocialista fins i tot va abandonar l'hemicle un cop va quedar rebutjada la seva proposta. Els tres síndics elegits -Jaume Amat (proposat per CiU), Jordi Pons (proposat per ERC) i Miquel Salazar (proposat per PSC)- van comptar amb el suport superior a les tres cinquenes parts de la cambra (88 vots a favor i 30 en contra) que es requerien per a la seva designació, mentre que Agustí Colom únicament va aconseguir 15 vots a favor, 67 en contra i 49 abstencions.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va atribuir la derrota del seu candidat al suposat "veto" de CiU i a que el PSC "potser té quelcom a amagar", a més, el PSC, segons Herrera, va aconseguir amb el rebuig majoritari que suscitava el nom d'Agustí Colom beneficiar-se d'un síndic més dels que li'n corresponia proposar en justa proporcionalitat. CiU va negar haver vetat ningú i el seu portaveu, Jordi Turull, va recordar que la seva formació suma 50 diputats, per la qual cosa hi havia altres 85 que podien haver votat Colom, i va preguntat al grup d'ICV-EUiA per quin motiu considerava que havien de votar al seu candidat si els diputats ecosocialistes mai no votaven els seus.

En el decurs de l'agre debat, es va conèixer la circumstància que gairebé tots els síndics tenien carnet d'un partit, o si no militaven, formaven part d'entitats pròximes als partits que els havien proposat. Només el diputat de la CUP Quim Arrufat va denunciar aquesta circumstància després de qüestionar que la militància fos compatible amb la independència i neutralitat que s'exigia a la Sindicatura, que és un òrgan que ha de fiscalitzar la comptabilitat d'institucions i partits. De fet, dels tres síndics nomenats, dos militen en partits polítics (Amat a UDC i Salazar en el PSC), mentre que el candidat d'ICV-EUiA que no va aconseguir ser elegit -Agustí Colom- també se'l considera molt pròxim a aquesta formació política i forma part d'una entitat del seu entorn. Únicament el candidat proposat per ERC, Jordi Pons, no milita en aquesta formació, i la simple insinuació de la CUP que tots els síndics tenien "carnet de partit" va provocar la protesta dels republicans i la posterior rectificació d'Arrufat "bé, tots menys un". Jaume Amat, que actualment és el Síndic Major, i Jordi Pons, que ja era síndic, repetiran mandat mentre que Miquel Salazar serà la primera vegada que ocuparà un càrrec en la Sindicatura, i Colom havia estat síndic entre els anys 2004 a 2011.

Durant aquest període, Colom va elaborar l'"Informe Crespo", en el que es denunciaven irregularitats comeses per l'exalcalde de Lloret i diputat de CiU, en la gestió de centres sanitaris, i també va elaborar un altre informe que detectava pagaments injustificats en les obres de construcció de l'Hospital Moisès Broggi mentre era gestionat per dirigents del PSC. ICV-EUiA va atribuir a la capacitat de Colom d'investigar casos de corrupció el motiu pel qual no comptava amb l'acceptació de CiU i de PSC.