La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va apuntar ahir que existien contactes incipients entre el seu executiu i el govern d'Artur Mas respecte a la situació política a Catalunya, però va rebutjar explícitament la possibilitat que se celebrés una consulta que va considerar inconstitucional. «Estem en el pla de saber que cal trobar vies de diàleg», va assegurar Sáenz de Santamaría, que va destacar la figura de Josep Antoni Duran i Lleida com a interlocutor. En tot cas no va voler «avançar esdeveniments» ni explicar quina seria la base del discurs del govern espanyol en aquests contactes.

La situació política a Catalunya va centrar bona part de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres i la vicepresidenta del govern espanyol va voler destacar que el seu govern «sempre ha mantingut» la necessitat de «fomentar un clima de diàleg» amb Catalunya. Això sí, «sempre dins del marc de la Constitució i les lleis» perquè aquests són «els paràmetres» en què es mou l'executiu espanyol. «El govern sempre ha estat disposat, i ho continua estant, a obrir marcs de diàleg per diferents vies i elements per a l'entesa amb totes les comunitats autònomes i en aquest cas amb Catalunya», va dir abans de recordar que hi havia «molts temes que afecten» els dos executius i destacar que el seu govern «ha donat en reiterades ocasions mostres de lleialtat institucional davant els diferents problemes que pugui tenir la Generalitat». La vicepresidenta va explicar que en aquests contactes diferents membres del govern espanyol «ens anem reunint amb diferents membres de la Generalitat de Catalunya» i d'altres administracions autonòmiques com «també fa en alguna ocasió el president del govern». «D'algunes n'informem, i d'altres, per la pròpia particularitat d'aquesta qüestió, se celebren en un entorn una mica més discret». En tot cas va confirmar que «s'està treballant i dialogant».

En tot cas, va deixar clar que el procés es trobava en una fase incipient i no va voler parlar d'un possible acord. «Estem en el pla de saber que cal trobar vies per dialogar i conèixer posicions de part, i per tant no avancem esdeveniments», va afirmar. En aquest marc, va rebutjar explícitament la possibilitat que se celebrés una consulta a Catalunya. «El govern no pot fer res que no li permetin la Constitució i els lleis, que són meridianament clares sobre la qüestió de la consulta», va dir, perquè «un govern està per complir i fer complir les lleis, i la Constitució, de la què deriva el mandat de tots els que estem cridats a dialogar i buscar una entesa». La vicepresidenta no va voler explicar quins eren els plantejaments que el seu govern estaria fent en aquests contactes. «El diàleg i l'entesa és un procés, i al final d'aqust procés pot haver-hi acords, però em semblaria una via poc idònia per tancar aquests acords és proposar-los quan està començant a caminar aquest diàleg», va dir. La vicepresidenta espanyola també va destacar la «relació fluida» amb el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida. Segons va explicar, la proximitat al Congrés «ajuda», però també el fet que Duran i Lleida havia apostat per la via del diàleg i l'entesa, un fet que el govern espanyol «comparteix».