Actes del Tricentenari

Mas demana defensar l´autogovern amb vots

El president apel·la a l'esperit combatiu de 1714, reconvertit ara en "democràcia i mobilització"

11.01.2014 | 17:10
El president, durant la seva intervenció a la Seu Vella de Lleida
El president, durant la seva intervenció a la Seu Vella de Lleida

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a defensar l'autogovern de Catalunya com van fer "els herois" de 1714. Ara bé, si les armes d'aleshores van ser "fusells i baionetes", els catalans d'avui fan servir "vots, democràcia i mobilització" per "defensar exactament el mateix"; és a dir, "constitucions, drets, llibertats i la voluntat de Catalunya de governar-se a si mateixa". En inaugurar el Tricentenari a la Seu Vella, el president ha dit que els catalans tenen "el dret" "i la plena necessitat" de commemorar les dates rellevants de la història. "Mirar pel retrovisor", repassar la història i recuperar-ne les "fortaleses" per "mirar endavant, pensant en el futur col·lectiu".

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que els catalans de 1714 i els de 2014 defensen "exactament el mateix". Encara que, per "mètodes diferents", uns i altres lluiten per "la voluntat de governar-se a si mateixos". Els "herois" de 1714 ho van fer amb els fusells i les baionetes com a armes i els catalans d'avui ho fan amb "els vots, la democràcia i la mobilització de la població", una arma "molt poderosa de les societats democràtiques", ha afirmat.

En el tret de sortida dels actes del Tricentenari 1714-2014, a la Seu Vella de Lleida, el president ha afirmat que Catalunya, "conscient de la història, fidel a les arrels i orgullós de la identitat, és perfectament capaç d'obrir horitzons i amb la força de la mobilització i la força determinant i decisiva dels vots recuperar plenament aquelles llibertats que tantes vegades han intentat arrabassar".

Durant el seu discurs -després del de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i del de l'actriu Montserrat Carulla-, Mas ha assegurat que, 300 anys després que Catalunya caigués davant l'exèrcit borbònic, els catalans defensen "la dignitat d'un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos". Ha reiterat el perfil europeista de Catalunya i ha assegurat que ara el país vol ser "conegut i reconegut".

"Dret i necessitat de commemorar"

El president de la Generalitat ha afirmat que, com "tota nació", Catalunya té "dret a commemorar" i "plena necessitat" de fer-ho per "mirar endavant". "Quan hem de fer ruta, hem de mirar endavant però sense oblidar que amb el retrovisor hem de saber què ha passat enrere nostre, una mirada al passat per mirar les fortaleses del passat i per construir el futur", ha afegit el president.

Una de les fortaleses històriques de Catalunya, ha detallat, haver creat un país modern, també econòmicament i en recerca, però amb la capacitat d'haver integrat "milions de persones" que "paradoxalment a ulls d'alguns" ara reclamen el dret a decidir el futur col·lectiu.

El discurs del president Mas ha donat per inaugurat els actes de commemoració del Tricentenari de 1714-2014. S'ha fet a la Seu Vella de Lleida, un temple que va ser convertir en caserna. "Tot un símbol", ha dit Mas, tal com també ho és la Ciutadella, que es va crear com a caserna per reprimir Barcelona i que ara és "el temple de la democràcia" de Catalunya.

Catalunya


El pare de Mohamed Aallaa: «El meu fill no ha fet res»

El pare de Mohamed Aallaa: «El meu fill no ha fet res»

Brahim Aallaa diu que no va notar cap comportament estrany en els altres dos fills però admet que...

El govern espanyol nega als Mossos l´accés directe a les bases d´Europol

El govern espanyol nega als Mossos l´accés directe a les bases d´Europol

Assegura que només correspon als cossos policials d'abast estatal - Méndez de Vigo afegeix que es...

Zoido diu que la Policia no va rebre cap comunicació de Bèlgica sobre l´imam

Zoido diu que la Policia no va rebre cap comunicació de Bèlgica sobre l´imam

Contradiu l'alcalde de Vilvoorde, que assegura que es autoritats espanyoles van respondre una...


Acorden incrementar la presència policial als carrers de Barcelona

Acorden incrementar la presència policial als carrers de Barcelona

Mossos i Urbana faran més hores extres i patrullatges i augmentaran els elements fixos i mòbils...

El pare del nen de Rubí que va morir en l´atemptat a Mossos: «Sou la millor policia del món»

El pare del nen de Rubí que va morir en l´atemptat a Mossos: «Sou la millor policia del món»

El pare es va dirigir a la comissaria de la localitat vallesana amb un "detall emotiu"

Enllaços recomanats: Premis cinema