L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va començar ahir una campanya de recollida de firmes en 400 punts diferents repartits per tot el territori català a favor de la consulta sobiranista i del fet que, si aquesta no és permesa o no es reconeixen els seus resultats, sigui proclamada la independència de forma unilateral.

L'ANC, que és l'entitat organitzadora de la cadena humana Via Catalana del passat 11 de setembre i de la multitudinària manifestació a favor de la independència de la Diada de 2012, va posar en marxa la seva campanya "Firma un vot per la independència". Uns 400 punts de recollida van ser habilitats des d'ahir repartits pel territori català per reunir firmes a fi d'exercir el "dret de petició" previst en la legislació catalana i europea, que consisteix en què els ciutadans puguin dirigir-se als seus representants en les institucions.

Al text que l'ANC presenta per ser signat se sol·licita explícitament que els representants polítics convoquin una consulta en la qual es pregunti als catalans si desitgen que Catalunya disposi d'un Estat independent.

En el supòsit que l'Estat espanyol "no permeti la consulta o no en reconegui els resultats", els signants del text també avalen la possibilitat que els representants electes dels catalans "declarin la independència de Catalunya d'acord amb el dret internacional".