La Seu Vella de Lleida enceta els actes de commemoració del Tricentenari

12.01.2014 | 08:20

La Seu Vella de Lleida va acollir ahir el primer dels actes de commemoració del Tricentenari de 1714. El símbol de la resistència a Lleida -reconvertida en presó i caserna militar per Felip V- va fer d'empara als parlaments del president de la Generalitat, Artur Mas; de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i de l'actriu Montserrat Carulla, just abans de l'espectacle multidisciplinari.
"El camí no és gens fàcil; avui commemorem la nostra voluntat de ser i demanem la paraula per explicar el que som. Ens plau compartir un projecte comú: herència del passat, expressió del present i voluntat de futur on tothom hi és convidat. La història ens convoca, caminem cap al futur amb naturalitat i fermesa", va dir Carulla.

Ros demana diàleg
Just després de Carulla, va intervenir Àngel Ros. L'alcalde de Lleida i diputat socialista, i figura visible del sector crític del PSC, va explicar que la Seu Vella de Lleida és l'única catedral europea que va ser durant 200 anys una caserna militar, després de resistir a gairebé dos mesos de setge i caure finalment el 12 d'octubre de 1707 a mans de Felip V.
L'edifici de la Seu Vella, que aspira a ser Patrimoni de la Humanitat, transmet a Ros "optimisme" pels valors de "concòrdia i consens". Creu que són "imprescindibles" ara a Catalunya, en moments "difícils i il·lusionants". "L'esforç immens de la societat civil ha superat batalles i obstacles; el progrés no ha de tenir aturador", va dir. Per això, creu que els catalans del 2014 tenen "el deure i el dret de donar continuïtat a l'evolució que ha permès construir el país".
I les eines per fer-ho, ha detallat, són "la democràcia, el diàleg, la concòrdia i la capacitat de decisió", va concloure.
A l'acte, hi va assistir el conseller de Presidència, Francesc Homs; el d'Economia, Andreu Mas-Colell; el de Salut, Boi Ruiz; el d'Interior, Ramon Espadaler; el de Territori, Santi Vila; el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí; la de Benestar Social, Neus Munté, i el de Justícia, Germà Gordó. També hi ha diputats com Jordi Turull i Josep Rull, per CDC. El president d'ERC, Oriol Junqueras, era l'únic líder de partit. També hi havia els alcaldes dels municipis que formen part de la ruta 1714.

Espectacle multidisciplinari
Els nens del cor Vivaldi, els actors Jordi Boixaderas, Sílvia Bel, Julio Manrique i Lluís Soler, els músics Arnau Tordera, Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler, entre d'altres, van centrar la segona part de l'acte.
En un espectacle multidisciplinari dirigit per Josep Maria Mestres, es van recitat textos i escoltar peces com El cant dels ocells i El cant de la Senyera, i l'himne de Catalunya, Els Segadors, que va posar punt i final al primer dels actes de commemoració.

Enllaços recomanats: Premis cinema