El president de la Generalitat, Artur Mas, va instar ahir Mariano Rajoy a detallar el seu pla per a Catalunya, encara que "mal que pesi" al PP la consulta "no fracassarà", i va acusar aquest partit de ser l'"embrió" de l'actual situació per no respectar la majoria del Congrés que va avalar l'Estatut de 2006. A la sessió de control al Parlament, el president català va assegurar que ?Mariano Rajoy tenia "molts indicis i missatges" de la seva "absoluta disposició" a dialogar, i va reptar el cap de l'Executiu, que dissabte que ve vindrà a Barcelona, que detalli el seu pla per a Catalunya "si tan important i bo és". Així va ?respondre el president de la ?Generalitat a la líder del PPC, Alícia ?Sánchez-Camacho, que el va acusar de "no tenir pla" i el va instar a "estar d'acord" amb el pla per a ?Catalunya de Rajoy, mentre que el líder del PSC, Pere Navarro, va ?titllar d'"hipòcrita" Mas per dir que volia dialogar quan no ho feia.

Mas va tirar d'ironia per respondre a Navarro sobre un eventual diàleg entre governs: "Li dono la raó, prendré la seva manera d'actuar (al PSC) per fomentar el diàleg, segurament ha de ser una bona escola", va dir en al·lusió a les tensions al PSC amb els seus diputats díscols. Mas es va sotmetre a les preguntes dels grups en el ple en el qual es van aprovar els Pressupostos de la Generalitat acordats per CiU i ERC, encara que gran part de les intervencions es van centrar en el debat sobiranista, després que Rajoy anunciés un pla per frenar l'independentisme que el president català va titllar dimarts d'un "despotisme il·lustrat" perquè no té en compte el 70 per cent dels catalans favorables a la consulta.

Les crítiques

"Els catalans no mereixen un president com Mas, que acusa Rajoy de despotisme il·lustrat, que no diu la veritat, obsessionat i que ens porta al precipici", va lamentar Sánchez-Camacho, que va acusar el president de "no tenir pla" per a Catalunya i li va advertir que "no tindrà autorització de l'Estat i el Congrés denegarà la sol·licitud de transferència de competències" per a la consulta. "Veig que vostè endevina el futur, perquè ja sap el que farà el Congrés", li va ?respondre Mas, que va recordar a ?Sánchez-Camacho que "no és diputada del Congrés, sinó una senadora d'aquest Parlament que després no atén les compareixences d'aquest Parlament", en referència a la negativa d'aquesta a ?donar explicacions a la Cambra catalana pel cas Método 3.

Per la seva banda, Navarro va lamentar la "hipocresia" de Mas tant en el debat pressupostari, en "no dir la veritat" quan aplica ?"polítiques que incrementen les ?desigualtats", com també en el ?suposat diàleg per la consulta. "Vostè i Rajoy parlen tot el dia de diàleg, però no dialoguen. Facin cas a la nostra proposta per reunir la ?Comissió Bilateral Estat-Generalitat en el moment de més crispació entre governs", va dir Navarro.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va denunciar que el seu grup estava "100% amb el dret a decidir però també 100% amb els drets socials", de manera que si bé la setmana passada va votar al Parlament a favor de demanar la consulta al Congrés amb CiU i ERC, ara votava "no" als Pressupostos de la Generalitat pactats per aquests dos partits. Mas es va mostrar d'acord amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, en la necessitat de combatre la pujada de l'IVA sanitari decretada pel Govern central.

Per la seva banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat va denunciar que els Pressupostos de la Generalitat de 2014 eren els "més opacs" de la història perquè es desconeixia com s'ingressarien 2.300 milions d'euros a partir de vendes i privatitzacions.