El conseller de Presidència, Francesc Homs, va demanar ahir al Govern del PP que rectifiqués per algunes declaracions de dirigents "més que odioses" en la seva Convenció que "insulten la intel·ligència del poble de Catalunya" i per "castigar" amb "represàlies" els catalans en "censurar" les balances fiscals. En la roda de premsa posterior a la reunió del govern català, Homs va afirmar que esperava una "rectificació" després de les declaracions "més que odioses" de dissabte passat de dirigents del PP en la Convenció de Barcelona i va criticar que el Govern "digui que no publica les balances fiscals perquè no li agrada com les usen alguns polítics" sobiranistes.

Així es va referir Homs a unes declaracions a RNE del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en les que es va mostrar favorable a "racionalitzar" el debat de les balances fiscals i evitar un "enfrontament". En aquest sentit, el ministre va afegir que hi ha qui ha fet un "ús indegut" de les balances fiscals perquè "hi ha persones" que a partir de la informació que aquestes aporten "diuen que Catalunya necessita independitzar-se". Homs va instar Rajoy a rectificar Montoro i va demanar al Govern que publiqués les balances fiscals independentment del fet que es puguin afegir nous mètodes de càlcul. Una petició similar va fer la patronal Foment del Treball, que va demanar "màxima transparència entorn de les balances fiscals" i que es mantingués aquest càlcul, amb independència que Montoro hagués anunciat l'elaboració d'uns comptes públics regionalitzats.

El conseller de Presidència va reclamar també a Montoro que deixés de fer un ús "partidista i interessat" en "censurar" les balances: "Dir que no publiquen les balances fiscals perquè no ens agraden com les usen els periodistes i polítics... quin pla!. És un estil molt seductor", va ironitzar. El portaveu del Govern va assegurar que, amb casos com les balances fiscals, va "calant" la sensació que el Govern pren iniciatives sota el concepte de "represàlies" i "càstig" a la Generalitat retirant algunes coses només perquè "no li agraden". "Si aquest és el seu pla -per a Catalunya-, sembla més un plat tirat a la cara", va aprofundir Homs al·ludint a les declaracions prèvies a la Convenció de Mariano Rajoy en les quals va dir que tenia un pla per fer front a l'independentisme català. Homs va manifestar també la predisposició "permanent" del Govern a dialogar amb el Govern, fins i tot a través de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

Canvi de model

L'empresari Luis Conde va apostar per canviar el model de finançament i blindar les competències "estratègiques" de Catalunya -llengua, educació i cultura- per donar sortida al debat sobiranista català, que va assegurar que preocupava molt als empresaris. "L'empresariat està preocupat i massa callat", va lamentar, en declaracions a TV3, Conde, que va reunir aquest cap de setmana uns 260 empresaris i polítics a Fonteta.