Un 59,7% dels catalans són partidaris que Catalunya esdevingui un nou Estat d'Europa, segons els resultats de l'enquesta Òmnibus de la Generalitat de Catalunya publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió. Concretament, el 40,2% està totalment a favor mentre que el 19,5% es declara més aviat a favor. A l'altra cara de la moneda, el 10,8% dels ciutadans diuen que estan més aviat en contra i un 18,9% totalment en contra. Lleida és la demarcació que té més partidaris de la independència de Catalunya amb un 70,7% dels enquestats, en segon lloc se situa Girona amb un 62,9% molt a prop de Tarragona amb un 61,2% i, en última posició, hi ha la demarcació de Barcelona amb un 58,2% dels enquestats favorables que Catalunya sigui un nou Estat d'Europa.

L'enquesta, que es va realitzar entre el 4 i el 17 de desembre, també pregunta sobre si els ciutadans acceptarien el resultat d'un referèndum per decidir si Catalunya es converteix en un nou Estat. En aquest cas, el 87,3% acceptaria el resultat mentre que el 9,3% no ho faria. L'enquesta també pregunta sobre les sensacions que provoca als ciutadans que en els propers anys Catalunya pugui arribar a ser un Estat independent. El 30% dels enquestats assegura que no els genera gens de por i a un 26% dels ciutadans els desperta molta il·lusió. Malgrat això, a l'hora de valorar les possibilitats de la independència en una escala del 0 al 10, més d'un 66% considera aquestes opcions en una xifra menor o igual a 5, sent la majoria (un 30%) els que donen 0 opcions. Preguntats sobre el tracte que reben els ciutadans de Catalunya per part del govern espanyol, un 74% dels enquestats creu que no és satisfactori davant d'un 20,5% que el consideren satisfactori.

Referèndum, la millor eina

En referència al poder que ha de tenir el Parlament de Catalunya sobre allò que afecta la vida dels catalans, un 76,5% dels ciutadans creu que hauria de tenir més poder que ara, mentre que el 18,5% dels enquestats no estan d'acord en incrementar les competències de la cambra catalana. També hi ha una majoria àmplia sobre l'instrument que s'ha d'utilitzar per decidir el futur de Catalunya. El 74% dels ciutadans creuen que la millor manera de saber què volen els catalans respecte al futur polític de Catalunya és a través d'un referèndum. En aquest cas, un 21,7 dels enquestats hi estan en desacord. La majoria dels enquestats, en un 38,24%, declaren que se senten tant espanyols com catalans i, en segon lloc, se situen amb un 27,21% els que se senten més catalans que espanyols. En tercer lloc, un 23,47% diuen que se senten només catalans. Pel que fa a la llengua habitual, un 44,9% dels enquestats assegura que el català és la llengua que parla més sovint, mentre que un 37,4% diu que és el castellà.