Els directors que obriran les portes dels centres escolars gironins perquè els ciutadans puguin votar, es mostren "confiats" i fins i tot "entusiasmats" amb el procés, segons van afirmar ahir els portaveus del sindicat d'USTEC-STEs, Xavier Díez i la secretària general d'Ensenyament de CCOO a Girona, Almudena González. "No hem percebut en cap cas que la gent estigui preocupada o angoixada. Al contrari, veiem que hi ha una gran confiança i fins i tot un cert entusiasme" explicava Díez. En aquest mateix sentit es va expressar Almudena González, qui va remarcar que els funcionaris -que actuaran com a voluntaris- "tenen molta motivació" i que no s'ha notat "una gran inquietud, però si forces consultes" sobre les possibles conseqüències legals que podria imposar el govern espanyol.

Tot i així, per evitar que aquesta situació es pugui produir, el passat 22 d'octubre els sindicats del sector d'educació van demanar a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que envies per escrit l'ordre d'actuació del nou 9N als directors dels instituts públics catalans que obriran els centres per poder fer efectiva la votació. Una petició que fins al moment, no ha rebut resposta. "S'està jugant a dues bandes i és molt perillós" assegurava Almudena González que criticava que totes les gestions s'han fet "de paraula" i "sense cap constància escrita". Segons la secretària general de CCOO existeix "un buit legal" que deixa "indefensos" als treballadors perquè tot i que amb caràcter voluntari, aquests directors "han d'obrir els centres o deixar les claus" i "desconeixem" quina responsabilitat té aquesta persona o com es garanteix la seva protecció jurídica, entre altres qüestions. "El que no podem admetre de cap forma és que el govern delegui la seva responsabilitat a d'altres amb el beneplàcit de que són voluntaris, tot i que no deixen de ser unes determinades persones que treballen pel departament d'ensenyament" sentenciava González.

Per la seva banda, el portaveu d'USTEC-STE's destacava que en el cas "absolutament improbable" de què es produïssin sancions contra els funcionaris públics, el sindicat posaria el 100% dels seus serveis i recursos jurídics a defensar tota la població afectada".

Tranquil·litat pels voluntaris

En l'anterior convocatòria del procés sobiranista, el Govern espanyol va amenaçar als funcionaris públics amb la inhabilitació de feina i sou si participaven en la realització de la consulta. Justament en aquest sentit, es va pronunciar ahir el conseller de Presidència, Francesc Homs, que va subratllar que tots els participants en el 9N, inclosos funcionaris i directors d'instituts, no haurien de tenir "res a témer" perquè, va recordar, "són voluntaris".