La jutgessa que investiga el cas Mercuri de presumpta corrupció i tràfic d'influències, Beatriz Faura, ha imputat la secretària d'organització del PSC, Assumpta Escarp, i vuit exalts càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya, d'ICV, ERC, PPC i PSC, pel regal de rellotges en aquesta entitat.

Escarp està imputada per la peça separada del cas relativa al regal de rellotges per valor de 190 euros per unitat a un total de 70 membres de la direcció de l'FMC, que el 2011 van deixar el càrrec. La investigació apunta que els rellotges es van pagar amb unes partides pressupostàries destinades a formació, per la qual cosa s'acusa els imputats de malversació de fons públics.

Al costat d'Escarp, la titular del Jutjat número 1 de Sabadell ha cridat a declarar com a imputats vuit exalts càrrecs de l'FMC, i que hauran de prestar declaració els pròxims dies 2 i 3 de març. Concretament es tracta dels també socialistes Miquel Àguila, exalcalde de Balaguer (Noguera), Helena Arribas, exalcaldessa del Vendrell (Baix Penedès), i Conxita Campoy, alcaldessa de Malgrat de Mar (Maresme). Al llistat s'hi sumen Toni Morral (ICV-EUiA), exalcalde de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), Pere Muñoz (ERC), exalcalde de Flix (Ribera d'Ebre), Víctor Ros (PPC), exalcalde de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), Antoni Soy (ERC), exalcalde d'Argentona i exsecretari general d'Indústria de la Generalitat, i Juan Antonio Vázquez (PSC), exalcalde de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat).

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va sortir, de nou, en defensa dels regidors i alcaldes socialistes imputats o implicats en el cas de les presumptes dietes irregulars que cobraven per ser membres de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). El mateix dia que es va conèixer que la jutgessa havia imputat la regidora de Barcelona i número dos d'Iceta, Escarp, i vuit alcaldes i exalcaldes més per aquest cas, el líder del PSC va explicar en una entrevista a La Xarxa que ell mantenia "la confiança" en tots els implicats i investigats. I és que, per a ell, aquests cobraments mensuals que es feien "no són un delicte". "En el pitjor dels casos, és un error administratiu", va considerar.

Els arguments

"En aquest cas, creiem que a aquests regidors i alcaldes no se'ls pot fer cap retret. La Federació de Municipis de Catalunya, en lloc de fer un sistema de dietes, va decidir donar unes retribucions per la seva dedicació a la institució. ?Creiem que és perfectament legal". D'aquesta manera tan ferma ha mostrat Miquel Iceta la seva ?seguretat en què el cas de la FMC quedarà en res d'aquí a poc temps. El socialista, de fet, creu que el que existeix en tota aquesta successió de fets que s'investiguen és que hi ha "un dubte sobre si un sistema que habitualment funciona a les administracions, el de les dietes, podia ser substituït per un de ?retribucions mensuals". "No estem parlant d'un delicte. En el pitjor dels casos, estaríem parlant d'un error administratiu; que a més creiem que no s'ha donat perquè la FMC és una entitat de dret ?privat i no públic", va sentenciar.