Històrics militants d'esquerres com els historiadors Anna Sallés i Borja de Riquer i l'editor Xavier Folch van presentar ahir un manifest en el qual demanen que a les eleccions del 27-S es voti una candidatura independentista. En el manifest, presentat ahir al migdia a l'Ateneu Barcelonès i que ha estat signat per un centenar de persones, es fa una crida perquè el 27-S «totes aquelles persones d'esquerres o partidàries d'una Catalunya de progrés votin una candidatura independentista».

«Pensem -afirmen en el text- que en aquests moments l'única manera d'avançar és votar una de les dues formacions independentistes» -Junts pel Sí o la CUP-, després d'haver confiat durant molts anys «que el procés de recuperació democràtica d'Espanya comportaria llibertats democràtiques, més justícia social i el respecte a les diferents realitats nacionals i culturals».

Sostenen, no obstant això, que quaranta anys més tard tot això «no ha estat possible, ni amb el PP ni amb el PSOE, com tampoc es preveu amb Ciutadans i Podem», ja que entenen que «l'Estat espanyol continuarà aferrat a l'actual Constitució, en la seva interpretació més restrictiva i insensible a les manifestacions multitudinàries que s'han produït aquests anys a favor del dret a decidir».

És més, els signants del manifest adverteixen que l'Estat espanyol «continuarà retallant l'autonomia o suprimint-la i imposant nous processos de recentralització». Defensen, en aquest sentit, que «un vot en massa i majoritari per la independència donaria una gran força a Catalunya per negociar amb l'Estat espanyol una possible independència», a més d'aconseguir una Catalunya «més democràtica, més lliure, més progressista i d'esquerres». Els signants, finalment, destaquen que l'independentisme català «és un moviment social sorgit des de baix i que representa una part important del nostre poble».