El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha imputat avui Josep i Pere Pujol Ferrusola en la causa en la qual ja investigava el seu germà Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català Jordi Pujol i Soley, de manera que ja es troben imputats tots els membres de la família.

De la Mata ha citat els dos el divendres 13 de novembre per prendre'ls declaració en qualitat d'imputats per la seva presumpta relació amb els negocis irregulars del seu germà gran, han informat avui fonts jurídiques.

El jutge ha pres aquesta decisió en el marc de l'operació policial que ha ordenat desplegar avui a Catalunya i a Madrid en què s'han practicat una quinzena de registres, entre d'altres, als domicilis de l'expresident català Jordi Pujol i de tres dels seus fills, Josep, Pere i Jordi.

En l'última ronda de compareixences per aquesta causa, el passat 23 de setembre, De la Mata va preguntar a l'empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer, imputat en aquesta causa i el domicili del qual també ha estat registrat avui, per MT TAHAT, societat patrimonial de Josep Pujol Ferrusola, germà de Jordi, i que va administrar Ferrer quan Josep treballava a l'àrea internacional d'Europraxis.

Va explicar que MT TAHAT va comprar la participació dels empresaris Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet (també afectats pels registres) a l'empresa General Lab, després que la resta d'accionistes no van exercitar l'opció preferent.

Amb aquest interrogatori, De la Mata intentava descobrir si dues empreses de Ferrer -Trade Management Consulting i Cientific Management- van intervenir en "operacions de refacturació" relacionades amb Pujol Ferrusola i si aquestes responien a "operacions econòmiques reals" o bé part dels diners acabaven en mans del fill de l'expresident català.

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia i s'hi indaga el moviment de divises efectuat durant vuit anys (2004-2012) en tretze països, entre ells Suïssa, Illes Caiman i Liechtenstein, i que ronda els 32 milions d'euros

De la seva banda, el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz, que investiga des de fa gairebé un any els negocis irregulars d'Oleguer Pujol (el fill menor de l'expresident català), va obrir fa dues setmanes una peça secreta per ampliar la seva investigació a tres dels seus germans -Jordi, Josep i Pere- als quals atribueix delictes de tràfic d'influències i falsedat documental per uns pagaments sospitosos que els va fer l'empresari José Manuel Sola.

Pedraz va obrir aquesta peça secreta a petició de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional, que va trobar irregularitats en el pagament de 100.000 euros per part de Sola als quatre germans Pujol sense que hi hagi cap negoci que justifiqui aquests diners, per la qual cosa se sospita que els diners podrien respondre a comissions.

En vista dels pagaments per part de Sola als germans Pujol, la UDEF va requerir al jutge que practiqués una sèrie de diligències, encara que li va reclamar que ho fes sota secret, una proposta que va recolzar la Fiscalia Anticorrupció i que ara el jutge ha acollit en un acte.

La tercera causa oberta als Pujol, i en la qual s'investiga al matrimoni Pujol Ferrusola i tres dels fills -Marta, Mireia i Pere- en relació amb els diners que l'expresident tenia a Andorra i que atribueix a una herència del seu pare, està pendent que la jutge que la instrueix decideixi si la remet al jutge De la Mata, tal com ha sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció.

En la seva petició d'inhibició a la jutge de Barcelona, el fiscal del cas, Fernando Bermejo, argumentava que les diligències practicades fins a la data "han permès ratificar que durant anys, en realitat durant dècades, la família Pujol-Ferrusola (pares i fills) ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l'imputat Jordi Pujol Ferrusola desenvolupant nombrosos negocis econòmics, així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts".

Un altre dels fills del matrimoni, Oriol Pujol, l'únic que es va dedicar a la política, està també imputat per un jutjat de Barcelona pels delictes de suborn i tràfic d'influències en l'anomenat "cas ITV", que va provocar la seva dimissió com a número dos de CDC.

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han entrat durant uns minuts al domicili de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, al número 96 de la ronda del General Mitre de Barcelona, per registrar l'habitació que usa Jordi Pujol fill, que pel que sembla està convalescent d'una operació quirúrgica, han informat fonts jurídiques. La policia espanyola ha acabat l'escorcoll del domicili de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol poc després de les 11 del matí, després de tres hores. Els agents haurien buscat documentació del fill gran de l'expresident, Jordi Pujol Ferrusola, en una habitació del pis. Aquests dies el fill gran del matrimoni Pujol Ferrusola viu a casa els seus pares perquè està convalescent d'una operació quirúrgica a l'espatlla, i per això la policia s'ha desplaçat allà.

Seguint instruccions del titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, uns 200 policies estan registrant un total de quinze immobles, entre ells els domicilis de tres dels fills del matrimoni Pujol-Ferrusola: Josep, Pere i Jordi, així com el de l'exdona d'aquest últim Mercè Gironès.

En els registres també hi figuren seus a Barcelona d'empreses dels tres -en el cas de Jordi hi ha dues naus industrials-, així com dos immobles més a Madrid.

Entre els objectius dels registres hi ha una oficina situada al número 5 del carrer Ganduxer de Barcelona, seu de les empreses Iniciatives, Màrqueting i Inversions, Project Màrqueting Cat i Activi Translation, on Jordi Pujol Ferrusola camuflava els fons que rebia.

Aquesta operació, han informat les mateixes fonts, no comporta cap detenció.

El jutge de l'Audiència Nacional investiga l'origen de la fortuna de Jordi Pujol fill en una causa oberta el 2012 arran d'una denúncia de la seva exnòvia Victpria Álvarez explicant com portava diners a Andorra.

El magistrat indaga una sèrie de cobraments milionaris d'empresaris a Jordi Pujol Ferrusola a canvi de treballs que no s'han demostrat i que se sospita que van poder respondre a comissions a la família Pujol per obres públiques adjudicades.

De la Mata està a més pendent de rebre d'una jutge de Barcelona la causa contra el matrimoni Pujol Ferrusola i tres dels seus fills -Marta, Mireia i Pere-, en haver trobat la Fiscalia connexió entre els dos casos.

Aquesta causa oberta a la ciutat comtal va començar per la carta que al juliol del 2014 va enviar a la premsa l'expresident català confessant que la seva família havia tingut fons a Andorra durant més de 30 anys.

Segons el parer del ministeri públic, les dues les hauria de portar De la Mata perquè Jordi Pujol fill va dirigir i va gestionar "durant dècades" nombrosos "negocis econòmics" de la família, "així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts".

Un altre dels fills del matrimoni, Oleguer, està imputat pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz pels delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal, arran d'unes operacions milionàries sospitoses amb fons la procedència dels quals es desconeix, una causa que podria acabar també en mans de De la Mata.

També el seu altre fill Oriol, l'únic que es va dedicar a la política, segueix imputat per un jutjat de Barcelona pels delictes de suborn i tràfic d'influències en l'anomenat "cas ITV", que va provocar la seva dimissió com a número dos de CDC.