La portaveu del grup de la CUP, Anna Gabriel, ha anunciat avui que la seva formació emetrà avui 8 vots a favor i 2 abstencions a fi d'atorgar-li la confiança al nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i al seu nou executiu, i possibilitar que prosperi la seva investidura.

Gabriel ha precisat el sentit dels vots de la CUP en la seva intervenció davant el ple d'investidura del Parlament, en què també ha advertit que la nova legislatura té un caràcter d'"excepcionalitat" perquè en ella "estan previstes ruptures i mesures de xoc".

Després d'explicar que la CUP ha tractat durant els últims tres mesos de negociacions amb Junts pel Sí (JxSí) que no hi hagués "una figura presidencialista per confondre el procés amb una persona", Gabriel s'ha dirigit al candidat per dir-li: "Carles, tens l'enorme responsabilitat de ser el president de la transició cap a la nova república".

També li ha advertit: "tens el repte de fer el procés més plural i transversal, així com de buscar acords i que tot avanci sense demores innecessàries" a fi d'aprofitar "l'oportunitat d'iniciar un nou camí marcat per a 18 mesos", que té com a eix principal "el full de ruta cap a la independència".

Segons la portaveu del grup de la CUP, la seva formació ajuda a investir "a un president que ens ha de portar a unes noves eleccions, aquestes sí, constituents".

En una clara al·lusió a Catalunya Sí que es pot i a En Comú Podem, Gabriel els ha recordat que "hi ha dos terços del nou Congrés que conformen una majoria del règim" i que impedirà un referèndum pactat amb Catalunya.

"els demanem -ha precisat- que, quan arribi al moment de veure" que el referèndum "no compta amb el suport suficient" al parlament espanyol, "ens ajudin i entenguin que la unilateralitat és l'única via possible si es volen garantir els drets dels pobles".

Segons la portaveu del grup de la CUP, "les repúbliques es construeixen rescatant persones i sense corrupció", i ha explicat que la seva formació no té cap inconvenient "a reconèixer quan no hem fet les coses prou bé" el que li permet "poder assumir que alguns dels nostres diputats siguin rellevats".

"El nostre sentit de país és recuperar el poder popular, per la qual cosa els càrrecs electes som un instrument i no una finalitat en si mateixa", ha matisat.

El fins ara president del grup de la CUP, Antonio Baños, ha tornat a ocupar avui el seu escó, encara que dies enrere havia anunciat la seva dimissió en desacord amb el veto a Artur Mas decidit pel Consell Polític i el grup d'acció parlamentària d'aquesta formació.

Baños, no obstant això, ja havia expressat en les últimes hores la seva predisposició a reconsiderar la dimissió si la CUP li ho demanava, després de l'acord assolit amb JxSí que permet prosseguir la legislatura.

Fonts de la CUP han indicat aquesta tarda que la continuïtat de Baños serà debatuda internament durant la setmana que ve.