4 de cada 10 apartaments turístics no estan legalitzats

La Generalitat ha imposat fins ara als seus propietaris multes per valor de 2,3 milions d'euros

12.10.2016 | 11:51

El 62,09 % de les places dels apartaments turístics de Catalunya estan regularitzades, mentre que la resta encara són il·legals o estan en procés de legalització, segons dades de la Generalitat, que, fins ara, ha imposat multes per valor de 2,3 milions d'euros.

Segons ha explicat a Efe el director general de Turisme de Catalunya, Octavi Bono, les últimes dades de la Generalitat apunten que hi ha 54.083 establiments regularitzats, que corresponen a 310.472 places turístiques regularitzades, el 62,09 % del total.

Al novembre de l'any 2012, la Generalitat va aprovar el decret d'establiments d'allotjament turístic i d'habitatge d'ús turístic per legalitzar tota l'oferta del sector.

Els propietaris d'apartaments turístics han de donar-lo d'alta al seu ajuntament corresponent i el consistori passa les dades a la Generalitat que l'inscriu al registre oficial d'establiments turístics, atès que el nombre de registre és indispensable perquè es pugui comercialitzar l'apartament turístic.

Fins al setembre d'aquest any s'han realitzat 10.316 inspeccions, que han derivat en l'obertura de 775 expedients sancionadors a propietaris i gestors de tot Catalunya, que afecten més de 15.978 places d'allotjament il·legal distribuïdes en 2.905 habitatges d'ús turístic i establiments d'apartaments turístics no regularitzats, dades que no inclouen la ciutat de Barcelona.

D'aquests 775 expedients sancionadors oberts, 582 han estat resolts amb imposició de sancions que oscil·len entre 3.001 i els 30.000 euros, amb una quantia total que supera els 2 milions d'euros en multes.

En la campanya 2015-2016, la Generalitat ha obert 146 expedients informatius a titulars de plataformes digitals i webs de comercialització d'oferta d'allotjament turístic per falta de publicitat del nombre d'identificació del registre de turisme de Catalunya de l'oferta ubicada a la comunitat.

Unes 95 webs han adequat els seus continguts al requeriment de la inspecció de Turisme, entre elles el gegant de la intermediació en línia Booking i el web Interhome.

Un total de 39 expedients a webs es mantenen oberts, 12 pàgines han quedat inactives, mentre que set expedients oberts a empreses titulars de webs han estat, finalment, resolts amb ordres de cessament de la publicitat d'oferta d'allotjament ubicada a Catalunya, en no tenir el número de registre necessari.

Cinc d'aquestes resolucions estan en espera de resolució judicial, en fase de recurs contenciós administratiu.

Bono considera "molt positiu" el fet d'haver creat un marc normatiu per a la legalització d'un sector tradicionalment opac com és el dels apartaments turístics, de tal manera que "una cosa que era opaca, deixi de ser-ho".

Octavi Bono va arribar a la direcció general de Turisme de Catalunya en substitució de Marian Muro el mes de juliol passat provinent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Entre les prioritats que s'ha plantejat està la de fer de la informació, el coneixement i de la intel·ligència turística i la seva transferència un element de "més calat" com un factor de "competitivitat clau" per a Catalunya.

L'objectiu és conduir de la millor manera l'estratègia turística i proveir el conjunt del sistema turístic català d'informació rellevant sobre el sector, tant per a actors públics com privats.

La Generalitat també està iniciant el procés de revisió i actualització del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya i del Pla de Màrqueting.

Segons Bono, "bona part dels elements de la diagnosi i de les mesures que s'anunciaven en aquests documents tenen una absoluta vigència" pel que "té més sentit" fer un exercici de revisió que un nou pla.

Aquesta revisió inclourà totes les novetats que hi ha en el sector, des de nous hàbits de la demanda o nous models de negoci.

Sobre el projecte de decret de reglament de turisme de Catalunya, Bono ha assegurat que s'analitzaran totes les al·legacions presentades i "sens dubte, es faran ajustos" encara que ha assenyalat que cal ser capaços de "calibrar" les posicions "tan contraposades" per part d'alguns sectors que s'han recollit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema