L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) va crear ahir l'Assemblea d'Electes de Catalunya amb la voluntat que s'hi adhereixin els diputats, regidors i alcaldes que ho desitgin, amb la finalitat que sigui un instrument per ajudar a «culminar» el procés sobiranista. Segons va explicar en roda de premsa la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, aquest òrgan no-institucional d'afiliació voluntària neix sense un objectiu concret, però amb la voluntat «d'estar preparats en la recta final» del procés d'independència.

Lloveras, que és l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, va indicar que la nova assemblea desitja ser un instrument «útil» si l'Estat «posa obstacles» per a la culminació del procés cap a la independència.

«Si es produeixen situacions -va afegir- en les quals pugui haver-hi una impossibilitat que els càrrecs electes exerceixin les seves funcions, la nostra obligació és estar preparats per garantir que la voluntat popular expressada pels catalans es materialitzi».

La presidenta de l'AMI no va aclarir si això podria comportar que, davant una eventual suspensió de l'autonomia de Catalunya per part de l'Estat, per exemple en aplicació de l'article 155 de la Constitució, la nova assemblea pugui suplir el parlament català. «Esperem que l'assemblea no hagi de reunir-se, però em temo que sí que caldrà que ho faci», es va limitar a dir després d'apuntar que el nou òrgan podria assumir un paper molt important «si el procés democràtic queda interromput o bloquejat per part de l'Estat».

Sobre el referèndum previst per les formacions sobiranistes, Lloveras va explicar que la nova assemblea no té com a finalitat convocar-lo o organitzar-lo, però sí que podria treballar per «garantir que tot es faci de la millor forma possible». A més, va assenyalar que «hem estat elegits pels nostres ciutadans per treballar per uns objectius, i en el moment en què els instruments democràtics actuals ens impedissin exercir la nostra labor, llavors actuarem».

Legitimitat del nou òrgan

La legitimitat d'aquest nou òrgan no-institucional emanarà del fet que estarà integrat per càrrecs elegits democràticament pels ciutadans de Catalunya, va apuntar minuts després d'haver recordat que l'AMI compta actualment amb gairebé 800 ajuntaments afiliats dels més de 900 que hi ha a Catalunya. El procés d'adhesió a l'«assemblea d'electes de Catalunya» serà voluntari i no estarà limitat als que siguin independentistes o sobiranistes, sinó que també estarà obert a la resta de representants de la ciutadania, va explicar Lloveras.

A Catalunya existeixen actualment 9.283 càrrecs electes, dels quals 9.077 són regidors i alcaldes, 135 són diputats del parlament català, 47 són diputats al Congrés, 16 són senadors i 8 són eurodiputats.

L'AMI garantirà, va aclarir la seva presidenta, que en la nova assemblea es respectin totes les garanties de privacitat previstes per l'Agència de Protecció de Dades.

Encara que en el full de ruta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ja es preveu la creació d'una assemblea de càrrecs electes, la presidenta de l'AMI va puntualitzar que el nou òrgan creat per la seva entitat «no té relació directa» amb cap full de ruta.