El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va telefonar ahir a la tarda al president espanyol, Mariano Rajoy, per felicitar-lo per la seva investidura i tots dos es van emplaçar a parlar més endavant, una vegada s'hagi constituït el nou Executiu, sense concretar encara una reunió. Fonts de la Generalitat van informar que la trucada va ser «cordial» i de tipus «protocol·lari», amb la finalitat de felicitar Rajoy per la seva investidura i presa de possessió com a president del Govern espanyol.

Durant la conversa, els dos dirigents van constatar la necessitat de dialogar i es van emplaçar a parlar, encara que més endavant al calendari, una vegada es constitueixi el nou Govern, que preveu celebrar el seu primer Consell de Ministres divendres que ve.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ja havia avançat aquest migdia que Puigdemont telefonaria Rajoy per felicitar-lo, però que esperaria a la formació de Govern per demanar-li formalment una reunió.

L'executiu català espera per veure si el nou gabinet de Rajoy inclou «perfils més dialogants», encara que dubta que hi hagi algun «canvi» en l'estratègia amb Catalunya respecte a l'anterior Executiu central. Malgrat la frontal oposició de Rajoy al procés sobiranista, Puigdemont manté la voluntat de dialogar i demanarà més endavant una entrevista amb Rajoy per traslladar-li que l'oferta d'un referèndum acordat no caduca.

Encara que el coordinador general del PP Català, Xavier García Albiol, va augurar que el pròxim Executiu de Rajoy tindrà «molta sensibilitat» cap a Catalunya (cosa que no significa amb l'independentisme), Munté va ironitzar que el Govern no fa «actes de fe», perquè fins al present «la capacitat de diàleg -del Govern del PP- ha brillat per la seva absència».

La consellera va considerar que «seria interessant» que hi haguessin «perfils dialogants» en el nou gabinet, però va manifestar recels: «és difícil entendre que pugui haver-hi diàleg si un no està disposat a canviar alguna cosa», va reblar. A més, la portaveu va retreure a Albiol que recomanés a Puigdemont estalviar-se el viatge a Madrid si és per demanar un referèndum i es va preguntar irònicament si el coordinador del PPC, amb les seves declaracions, intenta guanyar «punts» hores abans de conèixer-se els noms del nou govern.

Quan es concreti la reunió, Puigdemont també reiterarà a Rajoy la llista de les 46 demandes, que es va actualitzant «constantment», va acabar explicant Munté.